Hirdetés

Szaktanár a töriérettségiről: Ha valaki tud logikusan gondolkodni, az nem kerülhet bajba

2 perc olvasás
Szaktanár a töriérettségiről: Ha valaki tud logikusan gondolkodni, az nem kerülhet bajba

Azért a feladatsor kitöltéséhez „egy kevés szakismeret” sem árt az általunk kérdezett pedagógus szerint.

Hirdetés

„Ez egy átlagos feladatsor” – jellemezte kérdésünkre egy történelem szakos tanár a középszintű történelem érettségi első 12 feladatát – „a rövid feladatoknál sokat segítenek az ábrák, források, aki pedig rendelkezik egy kis szövegértési képességgel, logikus gondolkodással, tudja a forrásokat elemezni, tud információkat leolvasni ábrákról, az nem kerülhet bajba”.

Kérdésünkre a szaktanár azt mondta, hogy ahogy minden töriérettséginél, úgy itt is fontos készség a logikus gondolkodás. Emellett viszont a szaktanár szerint elengedhetetlen „egy kevés szakismeret”, hiszen vannak olyan kérdések is a középszintű érettségiben, amire szakkifejezéseket kell válaszként adni. „Ezeket tudnia kell egy jó teljesítményre pályázó diáknak” – értékelt a pedagógus.

Ahogy arról beszámoltunk, a középszintű töriérettségi első 12 feladatai között előkerül a kereszténység, a Szovjetunió, az Európai Unió, de felbukkan Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is.

Mint kiderült, nem volt szivárgás tegnap: a középszinten érettségizőknek vagy az ókori Róma egy jelentős uralkodóját, vagy a második világháború egy jelentős helyszínét kell kibontaniuk rövid esszéikben, a hosszú esszék között pedig a reformkor egy fontos alakjáról, vagy az 1989-es eseményekről írhatnak.

Hirdetés

Közvetítésünket a töriérettségiről ide kattintva tudod követni:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!