A következő félévben kell teljesítenetek a kötelező szakmai gyakorlatot, de még ötletetek sincs, hol fogtok dolgozni? Most összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, ahol érdemes körülnéznetek, érdeklődnötök.

hirdetés

Kérdezzetek körbe

Talán a barátok, ismerősök körbekérdezése a legegyszerűbb módja annak, hogy szakmai gyakornoki helyet találjatok. Kérjétek meg őket, hogy kérdezősködjenek a saját gyakorlati helyükön vagy a munkahelyükön, hátha valahol pont olyan pozícióra keresnek gyakornokot, ami nektek kell.

Karrier iroda

Az egyetemek karrierirodái rendszeresen küldenek a hallgatóknak hírleveleket, amik továbbtanulási lehetőségeket, állásajánlatokat, pályázatokat és szakmai gyakorlati helyeket tartalmaznak. Ezeken kívül workshopokat, tréningeket és állásbörzéket is szoktak szervezni. Ha nem szeretnétek az online hírleveleket böngészni, akár személyesen is ellátogathattok a karrier irodákba, ahol segítenek nektek a tanulmányaitokhoz illő gyakorlati hely megtalálásában.

Diákszövetkezet

A kötelező szakmai gyakorlatot diákszervezeten keresztül is teljesíthetitek, ezért érdemes körülnéznetek a weboldalaikon, hátha megtaláljátok a megfelelő pozíciót. Ha pedig bővebb információkra lenne szükségetek vagy még több gyakornoki lehetőség érdekel benneteket, akkor célszerű telefonon vagy személyesen érdeklődnötök az adott diákszövetkezetnél.

Állásbörze

A legtöbb egyetemen fél évente egyszer rendeznek állásbörzéket, ahol Magyarország és a régió vezető vállalatai bemutatják működésüket és szakmai gyakorlati vagy álláslehetőségeket kínálnak a hallgatók számára. Bár már az őszi szemeszterben lemaradtatok róla, még a tavaszi időszakban sem késő gyakornoki helyet találnotok.

hirdetés

Érdemes azonban nyitott szemmel járnotok, ugyanis az egyetem falain kívül is szoktak állásbörzéket szervezni, ahol ugyancsak egyszerű gyakornoki pozíciót találni.

Erasmus+

A gyakorlat teljesítésére Erasmus+ program keretében akár külföldön is van lehetőségetek. Első lépésben azt kell eldöntenetek, hogy melyik országba szeretnétek kiutazni, majd érdemes az intézményi koordinátortól érdeklődnötök arról, van-e együttműködés az egyetem és olyan cégek, szervezetek között, amelyek gyakornokként fogadnának titeket. Az egyetemetek honlapjáról se feledkezzetek meg: a legtöbbször a koordinátorok ugyanis ide töltik fel az általuk ismert lehetőségeket.

Gyakornokkereső adatbázisokat is használhattok, fontos azonban szem előtt tartanotok, hogy ezek többsége nem ellenőrzött – így nem biztos, hogy a megadott információk megfelelnek a valóságnak, illetve az is lehet, hogy már betöltötték az adott pozíciót.

Forrás: Eduline