Hirdetés

Sorrendmódosítás mesterfokon: mikor érdemes cserélgetni a listában?

3 perc olvasás
Sorrendmódosítás mesterfokon: mikor érdemes cserélgetni a listában?

Amint megkapjátok a pontokat, kiderül milyen esélyitek vannak az egyetemi álomszakra. Szerencsére, ha valami nem úgy sikerült, ahogy terveztétek, még módosíthattok. Mutatjuk, hogyan.

Hirdetés

Ha szeretnétek módosítani a korábban megadott sorrendeteken, akkor a döntést mindenképp érdemes alaposan átgondolni, módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet. Vagyis aki megtette, később már nem változtathat újra, hiába gondolja meg magát közben. Azt se feledjétek, hogy a kérelem nem csak nem módosítható, de nem is vonhatjátok vissza, így érdemes tényleg nagyon átgondoltan dönteni.

Az is nagyon fontos, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, vagyis új képzést nem lehet megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Kivéve, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni – emeli ki az idei tájékoztató.

Mikor érdemes változtatni?

Például akkor, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább szeretnétek menni, mert időközben meggondoltátok magatokat. Például költözés miatt már egy hátrébb rangsorolt egyetem lenne közelebb, könnyebben elérhető, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete – ilyenkor lehet egy kicsit taktikázni.

Szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis mindenki a listájában szereplő első olyan helyre kerülhet csak be, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt – tehát ha nem éritek el az állami ösztöndíjas ponthatárt, nem történik semmi baj, de ha idén esetleg alacsonyabbak lesznek a ponthatárok, akkor esélyetek sem lesz az állami képzésre bekerülni, ha az hátrébb szerepel, mint az önköltséges.

Hirdetés

Mikor nem érdemes hozzányúlni a sorrendhez? Itt szedtük össze.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!