Hirdetés

Sorrendmódosítás, adatmódosítás és dokumentumpótlás – minden, amit a tavaszi ügyintézés előtt tudni kell

4 perc olvasás
Sorrendmódosítás, adatmódosítás és dokumentumpótlás - minden, amit a tavaszi ügyintézés előtt tudni kell

A héten megjelentek a 2023-as egyetemi felvételi statisztikái, kiderült hova menne a legtöbb diák és hol lesz idén a legnagyobb verseny a helyekért. A felvételizőknek jelenleg nincs dolga, de április közepén indul majd a felvételi ügyintézési időszaka, mutatjuk, mit kell már most tudni a feladatokról.

Hirdetés

Dokumentumpótlás és adatmódosítás

Ha még nem volt meg a nyelvvizsgátok a jelnetekezési határidőig, vagy most szereztetek olyan bizonyítványt, ami többletpontot ér, akkor ebben az időszakban akad majd feladatotok. Ugyanis ebben az időszakban kell majd ezeket feltöltenetek.

A 2023. február 15. után szerzett államilag elismert nyelvvizsgáknál „csak” meg kell adnotok a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Sorrendmódosírás – mikor érdemes?

Ha a jelentkezés óta meggondoltátok magatokat, akkor a módosítási időszakban módosíthattok a sorrenden is. Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha valamiért megváltozott az elképzelésetek – azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Például, ha időközben rájöttetek, hogy az anglisztika szak helyett inkább a nemzetközi gazdálkodás lesz az igazi. Ezzel nincs is baj, ha mind a két szak szerepel a listátokban, akkor egy kattintással megcserélhetitek a sorrendet. Viszont nagyon fontos, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel.

Ez alól viszont kivétel a megjelölt jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának felvétele. Tehát, ha például biztosak vagytok benne, hogy a pszichológia a ti szakotok, de biztosra mennétek az önköltséges képzés megjelölésével, akkor ha a jelentkezéskor nem tettétek, ezt felvehetitek a listába – viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formájában vehetitek fel a szakot, csak a finanszírozási forma lehet más.

Hirdetés

Érdemes jól átgondolni a döntést, ugyanis a jelentkezési sorrend kizárólag egyszer módosítható. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve a már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Jelentkezési hely visszavonása

Ha biztosak vagytok abban, hogy egy szakra nem szeretnétek bekerülni (akkor sem, ha esetleg a pontszámaitok alapján felvennének majd benneteket), akkor érdemes egy helyet visszavonni.

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a már befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett díj nem is igényelhető vissza. Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőségetek új jelentkezési hely megjelölésére. Így ezt a döntést is nagyon át kell gondolni.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfontosabb hírekről, akkor itt követhetitek a legfrissebb cikkeinket a 2023-as felvételiről és az érettségiről.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!