Hirdetés

Sok szakhoz 400 feletti pontszám kellett a közszolgálati egyetemen

3 perc olvasás
Sok szakhoz 400 feletti pontszám kellett a közszolgálati egyetemen

Idén szeptemberben több mint 1900 elsőéves kezdhet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A hadtudományi kar szakjait 37 százalékkal többen jelölték meg első helyen, mint tavaly.

Hirdetés

Az NKE-re 2021-ben 24 százalékkal többen jelentkeztek az NKE-re, mint az azt megelőző évben (a jelentkezők száma abban az évben 11 százalékkal emelkedett). Idén további 2 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, több szakon bőven 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a bejutáshoz.

Idén a legtöbben, 807-en az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar képzéseire jutottak be, közülük a legtöbben a közigazgatás-szervező alapképzésre jelentkeztek. Az államilag támogatott nappali képzések közül a nemzetközi igazgatási alapszakra volt a legnehezebb bejutni: ott 443 pont kellett. Az államilag támogatott államtudományi nappali osztatlan szakhoz 385 pontra volt szükség.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nappali képzéseire idén kiemelkedően sokan adták be jelentkezésüket: a múlt évhez képest 37 százalékkal nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma. A legtöbben a katonai vezető képzésre jelentkeztek, a legmagasabb pontszámra azonban az államilag támogatott nappali nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakon volt szükség, ahol 423 pontnál húzták meg a ponthatárt, de népszerű volt például a katonai logisztika szak is.

A Rendészettudományi Karra 645 felvételizőt vettek fel, a pontszámok alapján a nappali alapképzések közül idén is a bűnügyi szak bűnüldözési szakirányára kellett a legmagasabb pontszám: a jelentkezőknek legalább 434 pont kellett a bejutáshoz. A Rendészettudományi Karon több levelező képzésén is 400 pont feletti eredményre volt szükség: a bűnügyi igazgatási alapszak bűnügyi nyomozó szakirányon 434, gazdaságvédelmi nyomozó szakirányon 416, informatikai nyomozó szakirányon pedig 410 pont volt szükséges. A rendészeti igazgatási levelező alapszak szakirányaihoz is bőven 400 pont felett kellett teljesíteni. A katasztrófavédelmi nappali alapképzések közül a katasztrófavédelmi műveleti szakiránynál volt szükség a legmagasabb pontszámra. A Víztudományi Karon a nappali képzések közül a környezetmérnöki szakon volt a legmagasabb a pontszám.

Hirdetés

Az NKE több szakon is hirdet pótfelvételit, amelyről később ad tájékoztatást az intézmény – olvasható a közleményben.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!