Az elmúlt években kétszer annyi pedagógus kezdte meg a pályát, mint ahányan nyugdíjba mentek – válaszolt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Tordai Bence képviselő írásbeli kérdésére.

hirdetés

A Magyar Nemzet azt írja, az Emmi államtitkára által közzétett adatok alapján 2016-ban 3345-en, 2017-ben pedig 2234-en mentek nyugdíjba, ugyanakkor ebben a két évben 5598 és 6324 frissen végzett pedagógus állt munkába.

Rétvári Bence hozzátette: a következő években is biztosan alacsonyabb lesz a nyugdíjba vonulók száma, mint a pályakezdőké.

OECD: elöregedett a tanári szakma, de a magyar pedagógusok felkészültebbek az átlagnál

Nemzetközi összehasonlításban kevesebbet fegyelmeznek, sokat gyakoroltatnak és felkészültebbnek érzik magukat az átlagnál a magyar pedagógusok. A kiscsoportos és projektalapú feladatmegoldás ugyanakkor itthon még kevésbé jellemző – derül ki az OECD tanítási módszereket vizsgáló legújabb felméréséből, amelyet a hétfői Magyar Nemzet ismertet.

Jelezte azt is, hogy 2010 óta már közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választók száma, 2018-ban összesen 9854 hallgatót vettek fel erre a területre.

hirdetés

Forrás: Eduline