A következő tanévet már Bécsben kezdik majd a CEU-ra újonnan felvett hallgatók, de magyar diplomát is kaphatnak, ha a kreditek egy részét Budapesten végzik el. Az egyik oktató szerint kérdés, hogy az osztrák főváros árait meg tudják-e fizetni azok, akiket eddig a CEU Budapestre vonzott – írja riportjában az Index.hu.

hirdetés

2020-ban a felvett hallgatók már Bécsben kezdik meg a tanulmányaikat, és ott kapják majd meg a diplomájukat is. Ugyanakkor felvetődött, hogy a diákok az órák egyharmad vagy egynegyed részét Budapesten vehessék fel, és ha elegendő kreditet elvégeznek, magyar diplomára is jogosulttá váljanak – mondta Enyedi Zsolt az Index.hu-nak a Közép-európai Egyetem (CEU) bécsi campusának megnyitása kapcsán, amelyről mi is beszámoltunk.

A Magyarországon akkreditált képzések még 2022-ig folytatódhatnak Budapesten. A felsőbb éves hallgatók Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Idén 650 új diákot vettek fel, akik több mint 80 országból érkeztek. Közülük 300-an az őszi szemeszterben tanulnak Bécsben, majd visszatérnek Budapestre, és a helyükre újabb 200 hallgató érkezik onnan. A mostani átmeneti évben az oktatás két helyszínen zajlik: a diákok Bécsben képernyőn követik a budapesti előadást – írja az Index.hu.

hirdetés

Az Ausztriában akkreditált alapképzéseken tanulók 3 év után osztrák diplomát kapnak, az amerikai oklevélért pedig – ha szeretnének – még egy évet kell tanulniuk, mivel az amerikai rendszerben 4 éves a BA.

Trencsényi Balázs, a CEU történelem tanszékének vezetője az Index.hu-nak azt mondta: szerinte hosszú távon nem fog működni a két helyszín közötti ingázás. Hozzátette: Budapest jelentősége abban volt, hogy a környező országokból a Kelet-Közép-Európa iránt érdeklődő hallgatókat és kutatókat el tudták hozni Budapestre, de kérdés, hogy ők mennyire tudják majd megfizetni ugyanezt Bécsben. Trencsényi mégis bízik abban, hogy még ha az egyetem bázisa Bécsben is lesz, Budapest akkor is meg tud maradni egyfajta kutatási-oktatási helyszínnek a régió iránt érdeklődőknek.

Forrás: Eduline