Hirdetés

Rekordot idén sem döntöttek a felvételizők: megvan, hányan kerültek be tegnap egyetemre

2 perc olvasás
Rekordot idén sem döntöttek a felvételizők: megvan, hányan kerültek be tegnap egyetemre

Idén 99 192-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 73 805-en jutottak be valamelyik képzésre.

Hirdetés

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, idén néhánypontos emelkedést tapasztaltak szinte minden kiemelt képzés esetében. A ponthatárok emelkedése sejthető volt abból is, hogy idén az érettségi eredmények jobbak voltak – tette hozzá.

© MTI

2020-hoz képest 16 százalékkal nőtt például a műszaki területre felvettek (8300 hallgató) és 14 százalékkal az orvos- és egészségtudomány területre felvettek (6200 hallgató) száma, az agrárterületen pedig közel 3 100-an kezdhetik majd el a tanulmányaikat – sorolta a helyettes államtitkár.

Ahogy mi is írtunk róla, idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová közel 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület.

Hol tanulnak majd a legtöbben?

Hirdetés

A legtöbb hallgatót idén is az ELTE vette fel (több mint 11 ezer hallgatót), ezt a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi. Hankó Balázs hozzátette, azt tapasztalták, hogy a kisebb vidéki egyetemeken is nőtt a felvettek aránya, például a kecskeméti (14 százalékkal), a nyíregyházi (18 százalékkal) és a dunaújvárosi (10 százalékkal) intézményben.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!