Lesz-e elég pedagógus és tanterem a jövőre iskolába lépő diákoknak? – teszi fel a kérdést Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Szülői Hang kampányában.

hirdetés

Januártól az iskolaérettségről egy eddig meg nem nevezett állami szerv fog dönteni, a szülők pedig minden év január 15-ig nyújthatnak be kérelmet, ha azt szeretnék, hogy az augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermekük még egy évig az óvodában maradhasson. A szabályozás először a 2020/21-es tanévben első osztályba lépőket érinti majd, a szervről és az eljárásról pedig az ígéretek szerint idén ősszel alkot rendeletet a kormány.

Minden iskolában 50 százalékkal nőhet azoknak az elsősöknek a száma, akiknek 2020 szeptemberétől iskolába kell menniük 6 éves korukban, miután 2019 nyarán a módosították a köznevelési törvényt – mondja az alelnök.

hirdetés

Totyik Tamás azt a kérdést tette fel a Szülői Hang Facebookos kampányában, hogy lesz-e elég pedagógus, lesz-e elég tanterem a kisiskolások elhelyezésére?

Illetve arra is kíváncsiak, hogy ha az elmúlt évek során nem adtak át egyetlen új tantervet sem, akkor a megnövekedett tanulói létszámot hogyan fogják tudni kezelni a kialakult helyzetet.

A PSZ tiltakozik az osztálylétszámok elemelkedése ellen, valamint az ellen, hogy a sajátos nevelésű igényű, vagy beilleszkedés- illetve magatartászavaros tanulók csak egy főnek számoljanak az osztálylétszámok meghatározásakor. Ennek érdekében a szakszervezet partnerséget ajánl minden szülői közösségnek.

hirdetés

Az iskolaérettségi viszgálatok körül még mindig nagy a káosz. Ahogy arról mi is írtunk, pár napja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott a pszichológusok nyílt leveléhez, és szakmai bizottság felállítását tanácsolják az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban.

Forrás: Eduline