Milyen eredményt kell elérnetek a közép- vagy emelt szintű vizsgán ahhoz, hogy meglegyen az érettségi, és hogyan kell teljesíteni a jeleshez? Mutatjuk.

hirdetés

A középszintű érettségi vizsgán az elégséges osztályzathoz legalább 25 százalékot kell elérnetek, ugyanakkor az írásbelin és szóbelin is legalább 12 százalékot kell szereznetek. Jeles osztályzatot 80 százalékos eredménytől kaphattok.

Emelt szinten a ketteshez szintén 25 százalék kell, és itt is érvényes az a szabály, hogy külön-külön az írásbelin és a szóbelin – az idegen nyelvi érettségi vizsgán pedig mind az öt vizsgarészből – is el kell érnetek 12 százalékot. Az ötöshöz a pontok 60 százalékát kell megszereznetek. Fontos, hogy a szintekkel nem lehet “trükközni” – ha az emelt szintűn nem mennétek át, nem kaphattok helyette középszintű bizonyítványt.

A középszintű érettségi százalékai és osztályzatai:

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az emelt szintű érettségi százalékai és osztályzatai:

A tárgyak részletes vizsgakövetelményeit, a vizsgák leírását és pontozási szabályait itt, az Oktatási Hivatal honlapján nézhetitek meg, a 2019. október-novemberi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagait pedig itt találjátok. Azt, hogy mely történelmi atlaszokat használhatjátok a vizsgákon, itt nézhetitek meg.

Idén az őszi érettségi vizsgaidőszak október 11-től november 22-ig tart. Az írásbeli vizsgákat október 11. és 25. között tartják. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7. és 11., a középszintű szóbelik november 18. és 22. között lesznek. Az összes dátumot itt nézhetitek meg, az őszi érettségivel kapcsolatos cikkünket pedig itt találjátok.

hirdetés

A 2020-as tavaszi érettségi május 4-én, a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődik majd – a beosztásért ide, hasznos tudnivalókért pedig ide kattintsatok.

Forrás: Eduline