Hirdetés

Pontszámítás a pótfelvételiben: mutatjuk, miért kaphattok pluszpontokat

2 perc olvasás
Pontszámítás a pótfelvételiben: mutatjuk, miért kaphattok pluszpontokat

A héten véget ér az idei pótfelvételi jelentkezési időszaka. Mutatjuk az egyik legfontosabb szabály: hogyan működik a pontszámítás.

Hirdetés

Idén is augusztus első hetéig tart a jelentkezési időszak, augusztus 5-ig (péntek éjfélig) adhatjátok le jelentkezéseteket a pótfelvételire. Arról, hogy kik jelentkezhetnek és hány egyetemre, itt írtunk le mindent. A jelentkezés a rendes felvételi eljáráshoz hasonlóan, online zajlik, és a pontszámítás is korábbi felvételihez hasonlóan történik.

Érettségi emelt szinten: max. 100 pont

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják.

Nyelvvizsga: max. 40 pont

Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Fontos, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, vagyis hiába van például két B2-es nyelvvizsgátok, amiért 28+28 pont járna, akkor is csak 40 pontot fognak nektek számolni.

Hirdetés

Esélyegyenlőség jogcímen maximum 40 pontot kaphattok, a szakképzés pedig 32 pontot ér maximum. Ezen felül számítanak a versenyek és a sporteredmények, is – ezekről bővebben itt írtunk.

Milyenek lesznek a ponthatárok?

A ponthatárokkal kapcsolatban érdemes tudnotok, hogy a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a 2022. július 21-én meghatározott ponthatároknál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, vagy egyáltalán nem indították az általános felvételi időszakban, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál – vagyis alapképzési szakok és osztatlan mesterképzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240 pontnál, mesterképzések esetén pedig 50 pontnál.

Egy dolog azonban különbözik a rendes felvételi eljáráshoz képest. Nagyon figyeljetek arra, hogy valamennyi dokumentumot egyszerre töltsetek fel augusztus 5-ét megelőzően, hiánypótlásra ugyanis nem lesz lehetőségetek a későbbiekben.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!