Október 11-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli részével kezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, a vizsgákkal és a pontszámítással kapcsolatos szabályokat, és a felkészülés utolsó hajrájához is adunk segítséget.

hirdetés

Az őszi érettségin rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javítóvizsgára lehetett jelentkezni. Az elsőt nemzetiségi nyelv és irodalomból írják az érettségizők pénteken, október 11-én – az írásbelik október 25-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják. A vizsganaptárat itt találjátok.

Az elégségeshez közép- és emelt szinten is 25 százalékot kell elérni, ugyanakkor az írásbelin és a szóbelin – az idegen nyelvi érettségin pedig mind az öt vizsgarészből – legalább 12 százalékot kell szereznetek ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga. A jeles osztályhoz középszinten 80, emelt szinten 60 százalékos eredményre van szükség. A pontszámításról és osztályzásról itt olvashattok részletesen.

hirdetés

A tárgyak részletes vizsgakövetelményeit, az egyes vizsgák leírását és pontozási szabályait itt, az Oktatási Hivatal honlapján nézhetitek meg, a 2019. október-novemberi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagait pedig itt találjátok. A szóbelin húzhattok másik tételt, ennek azonban következményei vannak: ezeket itt nézhetitek meg.

Az egyes érettségi vizsgákon különböző “legális puskákat” használhattok: helyesírási szabályzatot, történelmi vagy földrajzi atlaszt, négyjegyű függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. A teljes listát, illetve azt, hogy milyen szintű vizsgákon és mely vizsgarészekhez lehet használni a segédeszközöket, itt találjátok. Nem mindegyik történelmi atlaszt vihetitek be a vizsgára: itt nézhetitek meg, hogy melyeket engedélyezték. 

Arról, hogy mikor váltja ki a nyelvvizsgát az emelt szintű érettségi, itt olvashattok. Az őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt gyűjtöttük össze, a felkészüléshez pedig itt találtok segítséget:

Forrás: Eduline