Jelenleg is tart egy újabb átalakítás, amelyről a 4.0 stratégiában foglaltakból lehet tájékozódni, ám már most látszik, hogy annak 2020-ra tervezett teljes bevezetése túlzó elvárás – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében.

hirdetés

A szakképzés a közoktatás legtöbbet rángatott területe, hiszen az oktatás gyakori változásai mellett itt a megkésett, és rosszul előkészített reformok sokasága fokozottan sújtja a szereplőket – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Jelenleg is tart egy újabb átalakítás, amelyről a 4.0 stratégiában foglaltakból lehet tájékozódni, ám már most látszik, hogy annak 2020-ra tervezett teljes bevezetése túlzó elvárás, hiszen az átalakítás irányítói még semmilyen, a stratégiából levezethető konkrétummal nem álltak elő.

A 8. évfolyamon már lezajlottak az első szülői értekezletek, ám a pedagógusok és az illetékes szakszolgálatok nem tudnak biztos információval szolgálni az érdeklődő szülőknek, diákoknak a pályaválasztással kapcsolatban – emelik ki. Többszöri próbálkozás ellenére az új stratégia ütemterve sincs még elfogadva, és nem látható a változások finanszírozása. Félő, hogy minél inkább közeledünk 2020. szeptember 1-hez, a bevezetés feltételezett dátumához, a kapkodva, rosszul bevezetni kívánt reformok miatt még a jó kezdeményezések is zátonyra futnak, növelve a bizonytalanságot, egyben az érintettek bizalmatlanságát – véli a szakszervezet.

A PDSZ a fenti okok miatt felszólítja az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, mint a szakképzésért felelős intézményt, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra konkrét elképzeléseiket és arról tájékoztassák a szakmát, a szülői társadalmat, a diákokat, továbbá a stratégia teljes 2020-ra tervezett bevezetése helyett hajtsanak végre egy fokozatosabb, alaposabban előkészített reformot.

Forrás: Eduline