Hirdetés

Pályaválasztási tesztekkel rukkolt elő az Oktatási Hivatal – mi pedig mindet kipróbáltuk

4 perc olvasás
Pályaválasztási tesztekkel rukkolt elő az Oktatási Hivatal - mi pedig mindet kipróbáltuk

Jön a középiskolai felvételi, és több tízezer diák választ a következő napokban egyetemet is. Az Oktatási Hivatal pedig nemrég útjára engedte a POM-ot, vagyis a “pályaorientációt támogató mérőeszközt”. Megnéztük, mit tud.

Hirdetés

Sokszor vannak szokatlan ötleteim.
Szeretem a kinti munkákat, szívesen dolgozom a szabadban.
Olyan munkát szeretnék, ahol eladhatok termékeket.
Szeretnék másokat tanítani.
Szabadidőmben szeretek szerelni.

– többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnia kell azoknak a nyolcadikosoknak vagy értettségi előtt állóknak, akik az Oktatási Hivatal új pályaválasztási oldalán szeretnék megtudni, merre tovább. Egy egyszerű e-mailes regisztráció után bármelyik diák (sőt nem csak diá) kitöltheti az összesen négy – hosszabb-rövidebb kérdésekből álló – pályaválasztási kérdőívet. Amit mi is kipróbáltunk.

“Szeretek jönni-menni, intézkedni”

A négy teszt – érdeklődés, kompetenciák, személyes tulajdonságok és MTMI – egyenként 30-50 kérdésből áll, többségében azt kell kiválasztani, mennyire jellemző ránk az adott állítás. Előfordulnak a klasszikus pályaválasztási tesztekben megszokott „szeretek emberekkel foglalkozni” típusú kérdések, de arra is válaszolni kell, mennyire igaz ránk, hogy „egyedül is szívesen megszervezek egy házibulit”.

© pom.oktatas.hu

A négy tesztből az egyik egy MTMI-feladatsor, azaz matek-természetudományok-műszaki-informatikai teszt, amelyben a diákok természettudományos képességei kerülnek a fókuszba. Itt konkrét feladatokat kell időre megoldani: 45 perc alatt 30 kérdésre kell válaszolni, a kőzetfelismeréstől kezdve számolásokon át egészen a fogaskerekek forgatásáig mindenféle téma előkerül. Például:

Dénesék egy fenyőfát vásároltak karácsonyfának. A fát az autó tetején szállítják haza. A fa fele az autó tetején van, negyede hátrafelé, 0,5 méter pedig előre lóg az autó tetejéről. Hány méteres fát vettek Dénesék?
1,5 méter
2 méter
2,5 méter
3 méter
3,5 méter

De feladat volt ez is:

© pom.oktatas.hu

Ha valaki végigcsinálta, meg is van az eredménye

Hirdetés

Bár némi időbe telik, míg a rendszer a válaszok alapján összeállítja az értékelést (és a kitöltésre is bőven kell időt hagyni), ha ez megvan, részletes képet kaphatunk nemcsak az érdeklődési körünk alapján ajánlott munkákról, hanem arról is, milyenek vagyunk informatikából vagy matekból. A kérdőív a továbbtanulás, pályaválasztás szempontjából fontos személyes tulajdonságokat is méri: értékelik, mennyire vagyunk megfontoltak, szabálykövetőek, függetlenek vagy éppen higgadtak.

De ami a lényeg: a négy kérdőív eredményeit összegezve, négy konkrét foglalkozást is kapunk, amelyek a rendszer szerint “több szempontból kapcsolódnak a válaszaink alapján keletkezett profilhoz”, de egyetemi szakokat és technikum/szakgimnáziumi szakmákat, valamint és érettségit nem igénylő pályákat is ajánl az oldal. Ezeket le lehet szűkíteni arra, amit az érdeklődésünk alapján ajánlott a rendszer, illetve amit a képességeink alapján kellene csinálnunk.

Az egyébként filmek, irodalom és nyelvek iránt érdeklődő újságírónknak a rendszer a válaszok alapján a magyar szakos bölcsész, a színházrendező és a tervezőgrafikus egyetemi szakot javasolta, de valamiért úgy értékelte az eredményeket, hogy nem rossz választás a biztonságtechnikai mérnök sem. Megnyugtató, hogy a “személyes tulajdonságaidhoz kapcsolódó pályák” fül alatt kijött a kommunikáció- és médiatudomány szak is.

Az eredményeket egyébként egyes szakmák mellé is lehet helyezni. Újságíróként nem biztos, hogy jól megállnánk a helyünket a mérnöki pályán, de legalább kiderül, mi hiányzik hozzá:

© pom.oktatas.hu

Ha kipróbálnátok, itt tehetitek meg. A nemrég indult Oktatási Mérföldkövek oldalt is kipróbáltuk, ezt is érdemes megnézni:

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!