A megerősödő szakképzés stabil gazdasági hátterét biztosítja az újonnan bevezetett kancellári rendszer – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten egy munkaértekezleten, ahol a szakképzési centrumok kancellárjaival egyeztetett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleménye szerint a tárcavezető a kancellároktól a szakképzési centrumok felelős, átlátható és professzionális gazdálkodását várja el. Működésük alapvető célja, hogy menedzserszemlélettel támogassák a centrumok főigazgatóit elsődleges feladatuk ellátásában, az intézmények oktatási színvonalának hatékony felügyeletében. A kancellári rendszer bevezetése garanciát jelent a közpénzekkel való felelős, átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra is. 

Palkovics László a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a szakképzési rendszer vállalati, kamarai igényekhez igazodó fejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom megteremtése felé. Ehhez jól felszerelt iskolákra, korszerű tanműhelyekre és naprakész tudással rendelkező szakmai tanárokra van szükség.

A kancellárok az értekezleten megismerhették a Szakképzés 4.0 stratégia legfőbb elemeit, a 21. századi szakképzés kialakításának gazdasági szereplőkkel közösen kijelölt irányát – közölte az ITM.

Forrás: Eduline