Hamarosan kezdődnek az őszi érettségi vizsgák: egy hét múlva már magyarból vizsgáznak majd a diákok. Most összeszedtük a középszintű magyarérettségi legfontosabb szabályait.

hirdetés

A emelt- és középszintű magyarérettségi írásbeli feladatsorára 240 perce lesz a diákoknak, a feladatokért összesen 100 pontot kaphatnak. A szóbeli vizgsára emelt szinten 20, középszinten pedig 15 perc áll majd a diákok rendelkezésére 50-50 pontért.

Milyen lesz az írásbeli vizsga?

Középszinten először az I. feladatlapot kell megoldani, amire 90 perc áll majd rendelkezésetekre. A feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti – írja az Oktatási Hivatal.

hirdetés

Ezután kerül sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására. A II. feladat megoldására 150 perc áll majd rendelkezésetekre. A középszintű, írásbeli magyarérettségi második részében két szövegalkotási feladat közül választhattok majd  – vagy egy mű/műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatását, vagy két mű/műrészlet adott szempontú összehasonlító elemzését. Akármelyiket is választjátok, az elvárt szöveg terjedelmének 400-800 szónak kell lennie.

Ha emelt szinten vizsgáztok, akkor itt olvashatjátok el a feladsorra és az őszi érettségire vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Milyen lesz a pontozás az írásbelin?

A középszintű magyarérettségi első részére összesen 50 pontot kaphattok: a szövegértési feladatsor megoldására maximum 40, a szövegalkotásra 10 pont jár.

A második, műértelmező szövegalkotás részben a tartalmi minőségre maximum 25, a nyelvi minőségre 15 pontot kaphattok (szövegszerkezet: 5 pont, nyelvi igényesség, stílus, nyelvhelyesség: 10 pont).

A helyesírásra 8, az írásképre 2 pont jár – olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Hogyan pontozzák a szóbelit?

Középszinten a szóbeli vizsgateljesítményetekre maximum 50 pontot kaphattok. Ezen belül az irodalom felelet tartalmi minőségéért 25 pont, a magyar nyelv felelet tartalmi minőségéért 10 pont, a két felelet nyelvi minőségéért együtt 15 pont adható.

Milyen legális puskákat használhatok idén?

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként négy példány lesz. A szótárakról a vizsgabizottságot működtető intézmény gondoskodik. Arról már korábban írtunk, milyen segítséget vihettek magatokkal az őszi érettségi viszgákra. Itt a teljes lista.

Forrás: Eduline