Hirdetés

Összeségében korrekt, de azért vannak nyakatekert kérdések az új matekérettségiben – szakértői vélemény az első feladatrészről

2 perc olvasás
Összeségében korrekt, de azért vannak nyakatekert kérdések az új matekérettségiben – szakértői vélemény az első feladatrészről

A függvényes feladat az előzetes vélemények szerint problémás lehet, mert nem feltétlen felel meg az új középszintű matekérettségi követelményeinek. Mutatjuk mit gondolnak az első feladatrészről a Studium Generale matematika szekciójának szakértői.

Hirdetés

Halmazok, számtani sorozat, százalékszámítás– ezek vannak a matekérettségi első feladatrészében.

Nem extrém nehéz, összességében korrekt, azok, akik tanultak a matekérettségire meg tudták oldani

– mondta a matekérettségi első feladatsoráról a Studium Generale matematika szekciója. Hozzátették, hogy vannak benne nyakatekert kérdések, a nyolcadik feladat konkrét ismereteket igényel, nem elég a gyakorlati tudás.

A négyes feladatban pedig egy új NAT szerinti témakör is megjelenik, egy grafikus manipulációval találkozhatnak az érettségizők. A tizes feladatban a függvények kerülnek elő, ahol az egyik alkérdés problémás lehet, mert egy abszolútérték-függvényről van benne szó, ami az általunk megkérdezett matektanár szerint önmagában szerepel az új középszintű matekérettségi követelményei között, de ha az abszolútérték-függvényhez hozzáadnánk például kettőt vagy hármat, akkor az már nem lehetne benne az érettségiben középszinten.

.Az utolsó valószínűségszámításos résszel is meggyűlhet a diákok baja a Studium Generale szakértői szerint, mert nehezebb volt a megszokottnál.

Hirdetés

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a matematika érettséginek. A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, erre 45 percük van. A második feladatrészre már 135 percük van, ott közép- és emelt szinten hat feladatot kapnak az érettségizők.

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!