Hirdetés

OKJ: az új rendszerben is ingyen szerezhetitek meg az első szakképesítést?

Jövő szeptembertől radikálisan átalakul a szakképzés: mi lesz a szakmaszerzés ingyenességével?

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet – többek között az összes érettségire épülő képesítést – pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt – iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: ezeket és a szakképzés átalakításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt találjátok

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint az átalakítás az OKJ-s képzések ingyenességére nem lesz hatással: az első két szakképesítést iskolai rendszerű képzésben továbbra is díjmentesen lehet majd megszerezni. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van, az OKJ-s képzés pedig az állami ösztöndíjas félévekbe sem számít bele.

Ha tanfolyami formában szeretnétek még a változtatások életbe lépése előtt szakmát szerezni, érdemes minél előbb szétnézni a felnőttképzők kínálatában. Az iskolarendszeren kívüli képzésekért ugyan fizetni kell, rugalmasabbak és gyorsabbak, mint az iskolai rendszerű képzés. A választáshoz itt találtok segítséget:

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!