A gyerekek közül több tízezren, a felnőttek közül viszont csak néhányan százan kapnak logopédiai ellátást.

Magyarországon jelenleg 80 ezer gyermek kap egyre magasabb színvonalú logopédiai ellátást a pedagógiai szakszolgálatoknál, a felnőttek közül viszont csupán néhány száz részesül logopédiai ellátásban, éppen ezért ezen a területen nagy szükség lenne a fejlesztésre, bővítésre – mondta Fehérné Kovács Zsuzsanna, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke a logopédia európai napja alkalmából rendezett fórum előtt.

Véleménye szerint a gyermekkori fejlődési zavarok ellátására országszerte megfelelő intézményhálózat és szakembergárda áll rendelkezésre, a felnőtteknél azonban a szerzett nyelvi zavarok ellátásának még sokat kell fejlődnie. Ilyen szerzett nyelvi zavar léphet fel egyes az életkor előrehaladtával jelentkező betegségeknél, de akár egy baleset után is, ahol szintén szükség lehet logopédus szakember segítségére – mondta.

Közölte: a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét célzó közalapítványban jelenleg is zajlik egy kísérleti program, amelynek tapasztalatai alapján kiépíthető lesz a felnőttellátó-rendszer is.

A szakmai szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhet a logopédus szakemberek egyetemi szintű képzése, amelynek akkreditációja már megtörtént. Fontos, hogy ezek a szakemberek azután helyet kapjanak az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben vagy akár a köznevelésben – mondta.

Forrás: Eduline