Hirdetés

Nemzetközi egyetemi rangsortól a nyelvvizsgakérdésig: itt vannak a hét hírei egy helyen

4 perc olvasás
Nemzetközi egyetemi rangsortól a nyelvvizsgakérdésig: itt vannak a hét hírei egy helyen

Már tudjuk, mikor lesz a 2022-es érettségi, mikor kezdődik a tanév, és hogyan változik meg az idei felvételi pontszámítása egy friss rendelet miatt. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit a közoktatástól a felsőoktatásig.

Hirdetés

Megjelent a 2021/2022-es tanév rendje: ezek lesznek a legfontosabb dátumok

Mikor kezdődik a következő tanév, és meddig fog tartani? Mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet, illetve a 2022-es érettségi, középiskolai felvételi? Már megnézhetitek a 2021/2022-es tanév legfontosabb dátumait.

Újabb hét döntés nélkül: több tízezren várják a választ, lesz-e nyelvvizsga-amnesztia

Sok egyetemen már elkezdődött a záróvizsga-időszak, a végzős egyetemisták és főiskolások azonban még mindig nem tudják, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják-e majd a diplomájukat. A kormány még nem döntött, pedig több mint 25 ezer hallgató sorsa függ ettől.

Bár a nyelvvizsga-amnesztiáról továbbra sincs hír, a felvételit azonban érintik a friss változások és a kormány engedélyezi a 12-16 évesek oltását is.

Az SZFE-n is ellenőrzik az oktatók nyelvvizsgáját? Egészen furcsa választ adott az Oktatási Hivatal

Vajon az átszabott Színház- és Filmművészeti Egyetemre újonnan felvett oktatóinál is ellenőrzi az Oktatási Hivatal, hogy mindenkinek megvan-e a két nyelvvizsgája? Erre a kérdésre szeretett volna választ kapni Csáki Judit színházkritikus. Elképesztő választ kapott.

Hirdetés

Első tanítási nap, vizsgaidőszak és szünetek – így fog kinézni a következő tanév a nagyobb egyetemeken

A héten megjelent a közoktatási intézmények 2021/2022-es tanévének a rendje, a felsőoktatási intézményekre azonban más szabályok vonatkoznak. Ezért most utánajártunk, hogy a nagyobb fővárosi és vidéki egyetemeken mettől meddig tart majd a szorgalmi időszak, mikor lesznek a számonkérések, illetve az őszi, téli és tavaszi szünetek – már ahol vannak ilyenek.

Hogyan húzzák meg a 2021-es felvételi ponthatárait?

Lesz olyan szak, ahová 280 ponttal is be lehet majd kerülni, és bőven lesznek olyan jelentkezők is, akik 440-450 ponttal sem lehetnek biztosak abban, hogy sikerül állami ösztöndíjas helyet szerezniük. A több mint 101 ezer felvételiző sorsáról július végén egy algoritmus dönt majd, na meg az elmúlt években többször átszabott felvételi szabályok. Nem mindegyiket egyszerű értelmezni. Itt nézhetitek meg a részleteket.

Kilenc magyar egyetem került fel a legfrissebb világrangsorra, de a javításhoz ennél jóval több kell

Idén is Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem vezeti a magyar intézmények listáját a Quacquarelli Symonds (QS) 2022-es felsőoktatási világrangsorában. Egy újonc is van a listán.

Felvételi kisokos: mikor érdemes módosítani a jelentkezési sorrenden, és mikor nem?

Idén is egyszer, július 8-ig módosíthatjátok a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Mutatjuk, mikor jöhet jól ez a lehetőség.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!