“Az idővel nem volt gond” – mondta az Eduline-nak egy idén érettségiző diák. De melyik feladatot választották a vizsgázók, és mi a véleményük a szövegértési feladatról? Érettségizőket kérdeztünk a mai feladatsorokról.

Magyarérettségi: hogyan kellett megoldani az érveléses feladatot?

Itt van a középszintű magyarérettségi gyakorlati szövegalkotás feladatrészének megoldása.

Itt nézhetitek meg az összehasonlító elemzés megoldását.

Itt van a középszintű magyarérettségi műelemző feladatának megoldási javaslata.

A játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első részében – a diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett az alapján megoldaniuk.

A második részben pedig kellemes meglepetés érhette a magyarból középszinten érettségizőket, amikor megkapták a második feladatsort – a műelemző feladat egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódott.

A szövegértés nehezebbnek tűnt, mint az előző években, de a feladatok nem voltak rosszak – mondta el az Eduline-nak Hanna, a győri Révai Miklós Gimnázium végzőse. “A második részben én az érvelést és az összehasonlítást választottam, az idő bőven elég volt és a szempontok jók voltak. Szerintem összességében egy korrekt és reális feladatsor volt” – tette hozzá,

“Bevallom őszintén, nem néztem meg az előző évek feladatsorait, de ezt az ideit kifejezetten barátságosnak tartottam” – mondta az Eduline-nak Gyula, aki szintén a győri gimnáziumban tanul. “Én az érvelést és az összehasonlítást választottam, az idő pedig nekem bőven elég volt, le is adtam előbb.”

“Az idővel nem volt gond” – emelte ki Ádám, aki szintén a győri Révai Miklós Gimnázium diákja. “A másodiknál pedig előbb végeztem is a feladatokkal. A feladatokkal nem volt gond, habár engem inkább a reáltárgyak érdekelnek. Én a hivatalos levelet és a novellaelemzést választottam. Szerintem jól sikerültek” – mondta.

“Az első fele volt neccesebb, a szövegértés nehezebb volt, de ha elolvastad, akkor meg lehetett oldani a feladatokat” – mondta Dani. “Az érvelést választottam, a hivatalos levelet igazából el sem olvastam, egyből belekezdtem a filmesbe. Utána megbeszéltük az osztályban és gyakorlatilag mindenki ezt választotta. A második részben az összehasonlítást választottam, összességében szerintem nem volt nehéz az idei feladatsor” – tette hozzá a győri gimnázium végzőse.

Forrás: Eduline