Hirdetés

„Nem szokványos, hogy egy témakörből két feladatot is beraknak” – Ilyen a matekérettségi első része

2 perc olvasás
"Nem szokványos, hogy egy témakörből két feladatot is beraknak" - Ilyen a matekérettségi első része

Az utóbbi évekhez képest nincs kifejezetten nehéz dolguk a most középszinten érettségizőknek matekból. Ugyanakkor az általunk megkérdezett szaktanár szerint van pár becsapós feladat.

Hirdetés

Több mumusabbnak számító témakör is megjelenik:

„A negyedik feladatnál kifejezetten meglepődtünk, hogy gyökfüggvénnyel kell dolgozniuk a diákoknak, mert eddig az első részben inkább az egyszerűbbnek számító (pl.: abszolútérték–függvény) függvények jelentek meg. Ennél a feladatnál biztosan sok érettségizőnek ki kellett nyitni a függványtáblázatot, mert nem biztos, hogy tudták fejből hogyan néz ki egy gyökfüggvény.” – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár a mai középszintű érettségi első feladatsoráról.

A szaktanár furcsállta, hogy a 12-ből két feladat is tartalmaz koordináta-geometriát, ezek eleve mumusnak számítanak a diákok körében, illetve nem szokványos, hogy ugyanabból a témakörből több feladat is megjelenik.

A pedagógus még a kilencedik feladatot emelte ki, – ez egy logikai feladat – ugyanis általában egy megoldást kell megadniuk a tanulóknak, amit maguktól kell leírniuk, itt viszont akár több jó válasz is lehet, amit a már megadott opciók közül kell kiválasztaniuk. Hozzátette, hogy az utolsó feladattal is meggyűlhet a bajuk az érettségizőknek, mert ez egy összetettebb valószínűségszámítás, így erre fogják azt mondani a diákok, hogy nehéz volt. A többi feladat viszont nem okozhat meglepetést a vizsgázóknak.

Hirdetés

Milyen az első feladatsor?

Kövessétek velünk folyamatosan frissülő érettségis tudósításunkat:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!