Hirdetés

Nem mindenki kaphat többletpontot az emelt szintű érettségiért – ezeket kell teljesíteni

2 perc olvasás
Nem mindenki kaphat többletpontot az emelt szintű érettségiért - ezeket kell teljesíteni

Idén már nem központi felvételi követelmény az emelt szintű érettségi, azonban vannak olyan szakok, ahol most is elvárják a nehezebb vizsgát egy vagy két tantárgyból is, illetve többletpont is járhat értük. Mutatjuk, milyen felvételekkel.

Hirdetés

Ahogy már számtalanszor megírtuk, 2023-tól alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük.

Viszont ebben a listában megtaláljátok azokat a szakokat, ahol most is emelt szintű vizsgát kérnek. Ha többletpontot is szeretnétek a nehezebb vizsgáért, két feltételt is teljesítenetek is kell.

Az emelt szinten teljesített vizsgáért csak akkor jár pluszpont, ha legalább 45%-os lett a vizsgátok, illetve az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan képzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható.

Ha az adott szakon (pl. általános orvos) mindkét tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi vizsga – és legalább 45%-os eredményű mindkét vizsgátok –, az emelt szintű érettségi vizsgáért 100 többletpontot kaphattok.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!