Hirdetés

Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű matekérettségi második feladatsorában a szakértő szerint

3 perc olvasás
Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű matekérettségi második feladatsorában a szakértő szerint

Szolnoki habos isler és elektromos autó is szerepel a középszintű matekérettségi második részében. Mutatjuk, mit gondolnak a második feladatrészről a Studium Generale Matek Szekciójának szakértői.

Hirdetés
Matekérettségi 2024
  • Tudósításunk a keddi matekérettségiről
  • Halmazok, számtani sorozat– ezek vannak a matekérettségi első feladatrészében
  • Sodrófadiagram, koordinátageometria, egyenletek – ilyen témakörök vannak a matekérettségi második részében
  • Összeségében korrekt, de azért vannak nyakatekert kérdések az új matekérettségiben – szakértői vélemény az első feladatrészről
  • Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű matekérettségi második feladatsorában a szakértő szerint
  • Mutatjuk a matekérettségi első 12 feladatának nem hivatalos megoldásait
  • Itt vannak a 13-as, 14-es, 15-ös feladatok nem hivatalos megoldásai
  • Itt a 16-os feladat nem hivatalos megoldása
  • Itt a 17-es feladat nem hivatalos megoldása
  • Itt a 18-as feladat nem hivatalos megoldása

Egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket, koordinátageometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt az új NAT szerinti matekérettségiben, ennek ellenére egy pénzügyi ismeretekhez kapcsolódó feladat sem jelent meg a matekértettségi feladatsorában, ami még a Studium Generale szakértőit is meglepte.

Nagyon barátságos az egyenlet a 13-as feladatban, esetleg a B része okozhat fejtörést a diákoknak, mert korábban nem nagyon fordult elő hasonló az érettségiben, de ezt is ki lehetett következtetni a Matek Szekció szakértői szerint. A 14-es egy egyszerű síkgeometria, ez sem okozhatott gondot. A 15-ös feladatban viszont már megjelenik egy új témakör, ugyanis egy sodrófa diagram szerepel benne, de ez is diákbarát formában kerül elő, tehát, ha készültek rá, akkor meg tudják oldani a vizsgázók.

A B részében a feladatsornak a három feladat közül csak kettőt kell megoldani. A szakértők szerint valószínűleg a 16-ost hagyják majd ki a diákok, mert a koordinátageometria mindig mumusnak számít. A 17-es szolnoki habos islerről szóló feladat is ijesztő lehet elsőre, mert sok alfeladata van, annak ellenére, hogy általában csak három szokott lenni, de valójában nem nehéz: „korrekt, semmi újdonság nincs benne” – mondták lapunknak a 17-es feladatról. Tavaly nagyon hasonló feladat szerepelt középszinten, mint az idei 18-as elektromos autós sorozatos feladatban, tehát, akik azt megoldották gyakorlásként, azok itt sem találkozhatnak újdonságokkal.

Reggel kilenctől közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a matematika érettséginek. A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Hirdetés

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, erre 45 percük van. A második feladatrészre már 135 percük van, ott közép- és emelt szinten öt feladatot kapnak az érettségizők, de az utolsó három közül csak kettőt kell megoldani.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!