Hirdetés

Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű angol érettségin

3 perc olvasás
Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű angol érettségin

Véget ért az idei középszintű angol írásbeli érettségi. A vizsga után az idei feladatsorról Pásztiné Fritz Adriennel, a Language Cert Nyelvvizsgaközpont vezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés

Pontban délben, három órányi kemény munka után leereszthették a tollaikat az angol nyelvből középszinten érettségiző diákok. A vizsga során számot kellett adniuk az olvasott szövegértési kompetenciáikról és a nyelvtantudásukról, de tesztelték a hallás utáni szövegértésüket és az íráskészségüket is, mindezt ráadásul összesen 180 perc alatt.

„Nem volt nehezebb, mint a korábbi évek feladatai. Átlagos feladatsort kaptak a diákok, nem érhette meglepetés azokat a tanulókat, akik felkészülten érkeztek a vizsgára” – osztotta meg a véleményét az Eduline újságírójával Pásztiné Fritz Adrienn, a Language Cert Nyelvvizsgaközpont vezetője.

A nyelvvizsgaközpont vezetője szerint az idei érettségi legnehezebb feladata a nyelvhelyesség harmadik feladatlapja volt, ahol egy lyukas szöveget kaptak a vizsgázól, a hiányzó szavakat, szókapcsolatokat vagy kötőszavakat pedig a saját tudásuk alapján kellett beírniuk. Segítséget – például megadott szótövet – nem kaptak hozzá. Ebben a feladatrészben egyébként a helyesírásukra is nagyon oda kellett figyelniük a diákoknak, hiszen itt akár azon is elúszhatnak az értékes pontok, ha jó a megoldás, de rosszul írják le, ebben az esetben ugyanis nulla pont jár. Volt ugyanakkor 1-2 trükkös, odafigyelést igénylő kérdés az olvasott szövegértésben is, összességében viszont úgy látja, érdekes szövegeket kaptak a diákok, amiknek a megoldása B1 szinten nem okozhatott problémát.

Na és a levélírás?

Pásztiné Fritz Adrienn szerint kifejezetten barátságos feladatokat kaptak a vizsgázók az érettségi szövegalkotási részében is. A diákoknak ebben a feladatrészben először levelet kellett írniuk egy barátjuknak, aki meghívta őket néhány napra Cambridge-be, majd maximum 120 szóban kommentet kellett fűzniük egy lány közösségi média posztjához, melyben a barátja macskáiról panaszkodik. A nyelvvizsgaközpont vezetője szerint ezek közül egyik sem túl bonyolult téma, a baráti levél formátuma pedig kifejezetten kedvelt a diákok körében, a macskás feladat utolsó pontjában viszont a párkapcsolatokról kellett véleményt alkotniuk, ehhez hasonló „elvont témák” pedig inkább az emelt szintű feladatsorokra jellemzőek.

Hirdetés

A középszintű angolérettségi nem hivatalos megoldásait itt találjátok:

Az angolérettségiről szóló részletes tudósításunkat itt olvashatjátok:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!