Hirdetés

Nem diákbarát szerzők és feladatok is vannak a magyarérettségi első részében

3 perc olvasás
Nem diákbarát szerzők és feladatok is vannak a magyarérettségi első részében

Olyan szerzők is megjelennek benne, amelyek nem túl hangsúlyosak az irodalmi kánonban, és akikhez nem is biztos, hogy eljutottak a végzősök a tanulmányaik során. Szaktanárt kérdeztünk a magyarérettségi első részéről.

Hirdetés

Nem nehéz, diákbarát ismeretterjesztő szöveget kaptak a vizsgázók a magyarérettségi szövegértés részében, de a hozzájuk tartozó feladatok elsőre ijesztőek lehetnek a diákok számára – véli a szaktanár az érettségi első részének szövegértés feladatáról.

Hétfőn 9:00-kor országszerte több mint 73 ezer diák állt neki az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv alapján összeállított középszintű magyarérettségi első részének. A szövegértési-nyelvi feladatsorban a diákok egy könyvekről és kódexekről szóló szöveget kaptak. Bár az Eduline javítótanára szerint maga a kapott szöveg nem nehéz, a feladatok között vannak kifejezően ijesztőek és bonyolultak. Számonkérnek többek között leíró grammatikát és egyéb nyelvtani elemeket, ugyanakkor feltűnnek a szokásos, kifejezetten a szöveg megértéséhez kapcsolódó feladatok is.

Az idén új elemként megjelenő, gyakorlati szövegalkotást váltó irodalmi szövegben pedig többek között lyukas szövegben kérnek számon memoritereket, de felbukkan benne az Antigoné és Ady Endre művek is, valamint olyan szerzők, akiknek az életművéhez a végzősök nem biztos, hogy eljutottak a magyarórákon.

Míg néhány feladat a szaktanár szerint csak ránézésre tűnik nehéznek, alapos átolvasás után pedig a diákok könnyen megoldják, vannak olyan feladatok is, amik egyáltalán nem diákbarátak. Ilyen például a lyukas szöveg és az a feladat, amiben a szereplők nevei alapján kell rájönni egy adott műre és annak szerzőjére.

Hirdetés

Ugyanakkor maga a feladattípus nem újdonság, hiszen a szaktanár szerint ilyen feladatok voltak a mintafeladatsorokban is, de

lehetett volna az irodalmi kánonban hangsúlyosabb szerzőket is választani. „

– mondja az általunk megkérdezett pedagógus, aki az egyik kapott szerző művét általában nem is tanítja az óráin. Azért, mert az esetek többségében nem jutnak el odáig.

A magyarérettségiről a percről-percre tudósításunkat itt találjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!