Hirdetés

Nem adják “ingyen” az államilag támogatott egyetemi képzést, két fontos feltételt kell teljesítenetek

2 perc olvasás
Nem adják "ingyen" az államilag támogatott egyetemi képzést, két fontos feltételt kell teljesítenetek

Több feltételt is vállalnia kell is van annak, aki állami ösztöndíjasként szeretne ősztől tanulni egyetemen vagy főiskolán. Összeszedtük, mi mindenre kell odafigyelnetek már a jelentkezés előtt.

Hirdetés

A legfontosabb feltétel: ha állami ösztöndíjas képzésre kerültök be a 2022-es felvételin, vállalnotok kell, hogy a képzési idő másfélszeresén belül megszerzitek az oklevelet (ez egy hat féléves szakon kilenc félévet jelent), a végzést követő húsz évben pedig hazai munkaviszonyban dolgoztok legalább annyi ideig, ameddig állami ösztöndíjas hallgatóként tanultatok.

Ha az első feltételt nem teljesítitek (vagyis nem szereztek oklevelet a megadott határidőn belül), akkor kötelesek vagytok az ösztöndíjas tanulmányotokkal megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani, a képzésetek megszűnésének napjától számított két éven belül. Ha ezt nem teljesítitek, vissza kell fizetnetek állami ösztöndíjatok összegének felét.

Ha a második feltételt nem tartjátok be – tehát nem dolgoztok itthon az oklevélszerzést követő húsz évben -, akkor a képzésetek állami támogatásának teljes összegét vissza kell fizetnetek.

Az állami ösztöndíjas kötelezettséges és szankciók alul mentesülhetnek is a hallgatók – például ha megváltozott munkaképességre, tartós betegségre vagy balesetre hivatkoznak, erről részletesebben ide kattintva olvashattok.

Hirdetés

Forrás


error: Védett tartalom

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!