Hirdetés

„Nehezebb volt, mint a korábbi években” – megoszlanak a vélemények a középszintű matekérettségiről

3 perc olvasás
"Nehezebb volt, mint a korábbi években" - megoszlanak a vélemények a középszintű matekérettségiről

Pontban délben véget ért a középszintű matematika érettségi, több mint 70 ezer diák eresztette le a tollát és hagyta el a termet. A diákok első véleményei alapján igen megosztó volt az idei középszintű vizsga, vannak, akik szerint nagyon könnyű feladatokat kaptak, mások viszont úgy gondolják, jóval nehezebb volt az idei feladatsor, mint a korábbi éveké.

Hirdetés

“100 százaléknak érzem, mert kihagytam a 17-es geometriát, de pár barátom szerint nehezebb volt” – mondta Beni a középszintű matekérettségiről, aki becsapósnak találta a kilences “Minden út Rómába vezet” feladatot, mert szerinte volt két mondat, amelyek szinte ugyanazt jelentették. A függvényes feladat meglepte kicsit az első részben, mert tovább tartott értelmezni, hogy az x-re vagy az y-ra kérdeznek-e rá a feladatban, de inkább csak figyelmetlenségből lehetett hibázni.

Kevésbé magabiztosan nyilatkozott a feladatokról Ákos és Kata, akik egy miskolci gimnáziumban tanulnak és mindketten erős 4-es tanulók matematikából. Kata az Eduline újságírójának azt mondta, a felkészülés során az elmúlt évek összes feladatsorát megoldotta egy matektanárral, az idei érettségi 12 feladatból álló első részét viszont jóval nehezebbnek érezte, mint a korábbi években bármelyiket. Ebben a vizsgarészben a diákoknak 45 perc alatt kellett megoldaniuk rövid feladatokat, melyek között volt koordinátageometria, gráfok és százalékszámítás is. Különösen nehézte a „Minden út Rómába vezet” logikai feladatot, amit Beni is említett, valamint a háromjegyű pozitív számokra rákérdező 8-as, és a dobókockás 12-es feladatot is problémásnak ítélte.

Az első feladatrész az osztálytársa, Ákos szerint is nehezebb volt, mint amit gyakorolt, ő kevésnek érezte rá a 45 percet. A második feladatlap B részében mindketten a 18-ast hagyták ki, elmondásuk szerint azért, mert annak 7 pontot érő, egyenletrendszereket visszakérdező D alfeladatához „hozzá sem tudtak kezdeni”. Ákos azon is meglepődött, hogy a feladatlap A részéből hiányoztak az egyenletek, szerinte ugyanis ez egy olyan témakör, ami általában előfordul az érettségiben, idén viszont valamiért kimaradt.

A középszintű érettségi nem hivatalos megoldásait itt tudjátok megnézni:

Hirdetés

Folyamatosan frissülő tudósításunkat pedig itt olvashatjátok:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!