Hirdetés

Négy fontos dolog, amit tudnotok kell, ha 2022-ben felvételiztek

3 perc olvasás
Négy fontos dolog, amit tudnotok kell, ha 2022-ben felvételiztek

Milyenek lesznek a minimumponthatárok a 2022-es felsőoktatási felvételin, kötelező lesz az emelt szint? A 2022-es felvételi csak év végén rajtol, de néhány dolgot már most tudni lehet a szabályokról.

Hirdetés

1. 2022-ben is kötelező lesz legalább egy emelt szintű érettségi

Alapképzésre, osztatlan képzésre ugyanis csak az vehető fel, “aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik” – áll a felvételi rendeletben. Azonban most sem mindegy, miből teszitek. A 2022-es listát már eléritek, és megnézhetitek, hogy a választott szakotokra miből kérnek emelt szintű vizsgát.

2. Milyenek lesznek a pontszámítási szabályok?

A felsőoktatási felvételiről szóló – hatályos – rendelet alapján a jelentkezők továbbra is legfeljebb 500 pontot szerezhetnek, 200+200 pontot a tanulmányi és az érettségi eredményeikkel, 100 pontot nyelvvizsgával, szakképesítéssel, versenyeredményekkel.

Először az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni – így maximum 100 pontot szerezhetnek. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik.

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz először hozzá kell adnotok a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet. Adjátok össze a középiskolai jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált pontokat. Maximum 200 pontot szerezhettek így.

Hirdetés

Ezután meg kell néznetek, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Most csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét vegyétek figyelembe, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni (egy 87 százalékos érettségi így aztán 87 pontot ér, egy 63 százalékos 63 pontot), összesen maximum 200-at. Ha a szakon választható tárgyak közül több tárgyból is van eredményetek, a két legjobban sikerült vizsga eredményével kell számolni. Az így kapott pontszámhoz kell hozzáadnotok a többletpontokat.

3. Mi lesz a minimumponthatár?

A rendelet alapján ez sem változik: alap- és osztatlan szakokon továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakokon 50 a minimumponthatár. Más kérdés, hogyan alakulnak 2022-ben az állami ösztöndíjas képzések “előzetes” ponthatárai – ezeket még nem hozták nyilvánosságra.

4. Azt érettségit már tudjuk

Illetve azt is tudjuk, hogy mikor lesz a 2022-es tavaszi érettségi. A dátumokat ebben a táblázatban nézhetitek meg:

© Magyar Közlöny

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!