Hirdetés

Nagyon magasak a ponthatárok a Corvinuson, az egyik alapszakon 478-nál húzták meg a limitet

3 perc olvasás
Nagyon magasak a ponthatárok a Corvinuson, az egyik alapszakon 478-nál húzták meg a limitet

478 pont – ennyivel lehetett bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésére. A nemzetközi tanulmányok szakon is extrém magas – 477 pontos – határt húztak, ennek a képzésnek az angol nyelvű változatát pedig 474 ponttal lehet elkezdeni. Idén egyébként 2059 hallgatót vettek fel az egyetem képzéseire – tíz százakkal kevesebbet, mint tavaly.

Hirdetés

A legtöbb alapszakon tovább emelkedett a ponthatár a tavalyihoz képest (pedig akkor sem volt alacsony). Alegnépszerűbb és legnagyobb magyar nyelvű alapszakon, a gazdálkodási és menedzsmenten 455, ugyanennek a szaknak az angol nyelvű formáján 466 volt a ponthatár – írja közleményében a Budapesti Corvinus Egyetem.

Itt van a 2022-es ponthatárok teljes listája

A 2022-eshez képest nagyot emelkedett a ponthatár a pénzügy és számvitel alapszakon, a 2021-es 448 pont után idén már 460 pont kellett.  Hasonló a helyzet a gazdaságinformatikus alapszakon is, a támogatott képzés tavalyi 429-es értéke idén 446-ra nőtt.

Az országban egyedül a Corvinuson indított alkalmazott közgazdaságtan magyar nyelvű alapszakra azok juthattak be, akik legalább 459 pontot gyűjtöttek (tavaly 445 volt a ponthatár), az angol nyelvű képzésen 458 pontnál húzták meg a határt (tavaly 442 volt).

Hirdetés

A magyar nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakon szintén nagyon magas ponthatár született: a tavalyi 447-es pontszám után 2022-ben már 458 pontra volt szükség a bejutáshoz. Az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakhoz 474, míg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány képzéshez 442 pont kellett, ha valaki támogatott helyet szeretett volna szerezni.

A rekorder a tavaly óta csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás lett, ezen a szakon 478 pont kellett az ösztöndíjas helyhez.

Hányan kezdhetnek szeptemberben a Corvinuson?

Összesen 2059-en jutottak be a Corvinusra a 2022-es felvételin: alapszakon 1530-an, mesterképzésen 452-en, osztatlan képzésen 77-en kezdhetnek szeptemberben. Tíz százalékkal kevesebb jelentkezőt vettek fel, mint tavaly, az egyetem ugyanis fokozatosan csökkenteni szeretné az egy oktatóra jutó hallgatók arányát.

A magyar hallgatók mellett – nemzetközi felvételi útján – alapszakokra 268, mesterszakokra 329 külföldi jelentkezőt is felvettek, ők 75 különböző országból érkeznek. Vagyis az idén felvett hallgatók több mint 20 százaléka külföldről érkezik majd.

A nappali tagozatos alapszakra bekerült felvételizők majdnem 70 százaléka tanulhat ingyen, Corvinus-ösztöndíjjal. A – szintén nappali tagozatos – mesterképzéseken ez az arány 90 százalék.

Hirdetés

A Corvinus – emelték ki a közleményben – egyre több szakot angol nyelven is vagy csak angol nyelven hirdet meg, a 2022/2023-as tanévben induló alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka ilyen. Idén 17 százalékkal emelkedett az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók száma, az az ösztöndíjasoknak ezért tavaly óta idegennyelvi hozzájárulást sem kell fizetniük. 

A 2022-es felvételi ponthatárairól szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!