Hirdetés

Mutatós képeket osztott meg az Oktatási Hivatal az idei egyetemi felvételiről: ilyen 2023 számokban

2 perc olvasás
Mutatós képeket osztott meg az Oktatási Hivatal az idei egyetemi felvételiről: ilyen 2023 számokban

Idén majdnem 126 500-an jelentkeztek 2023-ban egyetemre, többségük állami ösztöndíjas képzésekre. Mutatjuk az idei felvételi statisztikáit képekben.

Hirdetés

Ahogy már korábban megírtuk, idén is a gazdasági szakok voltak a legnépszerűbbek, úgyhogy idén is ez a terület vonzotta a legtöbb jelentkezőt a tudományterületi összehasonlításban is.

Az idei felvételi eljárásban változott a pontszámítás: az alap- és osztatlan képzésekre készülőknek (általános felvételi követelményként) már nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Egyes szakokon a korábbi közzétett érettségi követelményekhez képest a felsőoktatási intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett. Emellett megszűnt a jogszabályi minimumponthatár is – emeli ki az Oktatási Hivatal.

A legtöbben, a jelentkezők 70 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, osztatlan képzést 10 százalékuk, felsőoktatási szakképzést 4 százalékuk, 17 százalékuk pedig mesterképzést.

Mi jön a jelentkezés után?

Legkésőbb 2023. április 20-ig elindul az e-ügyintézési időszak, a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik majd a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. 2023. július 12-ig lesz lehetőségük a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére, valamint egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezési helyek sorrendjét.

Hirdetés

A ponthatárok 2023. július 26-án jönnek.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!