Hirdetés

Mutatjuk, milyen feltételeket kell elfogadnotok, ha államilag támogatott formában kezditek el az egyetemet

3 perc olvasás
Mutatjuk, milyen feltételeket kell elfogadnotok, ha államilag támogatott formában kezditek el az egyetemet

Ha állami ösztöndíjas képzésre kerültetek be a felvételin, alá kell majd írnotok a hallgatói szerződést is, amely feltételekhez köti a támogatást. Mutatjuk, mit kell vállalnotok.

Hirdetés

Ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok, az állam finanszírozza az oktatásotokat, de ehhez két feltételt kell elfogadnotok. Az első: a meghatározott képzési idő másfélszeresén belül végeznetek kell az adott szakon. Ha például egy 6 féléves alapszakon kezdtek, akkor 9 féléven belül el kell végeznetek.

A másik feltétel: Magyarországon kell dolgoznotok annyi ideig, ameddig az egyetemen, főiskolán állami ösztöndíjasként tanultatok. Ennek teljesítésére pedig 20 év áll rendelkezésetekre, vagyis a végzést követő húsz évben összesen – a képzés hosszától függően – kell 3-5 évet itthoni munkaviszonyban tölteneteket.

Igaz, a kötelezően itthoni munkával eltöltendő évek megállapításánál nem naptári félévet vesznek alapul, hanem egy egyetemi-főiskolai szemeszter időtartamát, azaz 5 hónapot. Ha például tehát egy 12 féléves (6 éves) osztatlan képzést terv időben befejeztek, akkor nem 6, hanem csak 5 évet kell itthon dolgoznotok a végzést követő húsz éven belül.

És ha nem teljesítitek a feltételeket?

Hirdetés

A felvételi tájékoztatóban az áll, hogy ha nem dolgoztok itthon elegendő ideig, a 20 év leteltét követően vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj összegét (a teljes összeget akkor, ha egyáltalán nem dolgoztatok itthon. Ha valamennyi ideig magyarországi munkaviszonyban álltatok, de akkor az összeg alacsonyabb lesz).

“Az oklevélszerzési kötelezettség nemteljesítése esetén a magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató köteles a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani az adott képzés megszűnésének napjától számítva a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül” – emeli ki a felvételi tájékoztató.

Ha ezt sem teljesítitek, vissza kell fizetnetek “a tartozás 50%-ának megfelelő összeget” (az összeg meghatározásakor figyelembe veszik, ha valamennyi ideig dolgoztatok).

Az oklevélszerzés feltétele, a hosszú- és rövid határidejű hazai munkavállalás, valamint a visszafizetés kötelezettsége alól önhibán kívüli váratlan ok, betegség, baleset miatt lehet mentesülni, de gyermekvállalás után is engedményeket kaphattok. A további, kategóriánként eltérő mentesülési eseteket a felvi.hu-n találjátok.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!