Sokan vállalnak munkát a felsőoktatási tanulmányok mellett a megélhetési költségek finanszírozására, hogy megkeressék a zsebpénzüket vagy spóroljanak egy-egy nagyobb kiadásra. Négy tippet gyűjtöttünk össze a munkavállaláshoz.

hirdetés

Az egyetem, főiskola melletti munkavállalás alapszabálya, hogy ne vállaljátok túl magatokat. Ha számotokra az egyetem áll az első helyen, – és megtehetitek – csak “pluszban” vállaljátok munkát, ha viszont sok költséget kell nektek finanszíroznotok, próbáljátok az órarendeteket és a tanulmányi terhelést – vagy akár a képzési formát – ehhez igazítani.

A tanulmányaitokhoz kapcsolódó területen keressetek munkát

Ha a saját – majdani – szakterületeteken dolgoztok, nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatot pipálhatjátok ki, hanem tapasztalatot is szerezhettek, ami segít a későbbi munkavállalásban.

Alakítsatok ki rugalmas munkaidőt 

Változtatható beosztás, otthonról végezhető kötetlen munkaidejű munka, eseti megbízások – bármilyen jellegű munkát is végeztek az egyetem mellett, elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten rugalmas legyen a munkaidő-beosztásotok, különben a ZH- és vizsgaidőszakban, beadandók írásakor vagy pluszórák esetén nagyon nehéz lesz az iskolában és a munkában is helyt állnotok.

Szánjatok időt a tervezésre

Ha a vizsgaidőszakban vállaltok munkát, időben alakítsátok ki a vizsganaptárotokat, és számoljátok ki, mennyi időt kell majd a felkészülésre szánnotok – ezek alapján döntsétek el, mennyit tudtok dolgozni. Ha a szemeszter közben szeretnétek munkát vállalni, egyszerre tervezzétek meg az órarendeteket és a munkaidő-beosztásotokat.

hirdetés

Kérjetek segítséget, figyeljétek a hirdetéseket

Az egyetemeken, főiskolákon általában működik karrierközpont vagy hasonló szolgáltatás, amely a hallgatókat segíti a tanulmányok alatti, illetve utáni elhelyezkedésben. Itt tanácsot kaphattok az adminisztratív teendőkhöz és ahhoz, hogy mire figyeljetek a munkavállaláskor, de szakmai gyakorlatokat, diákmunkákat is hirdetnek. Ha van, iratkozzatok fel a hírlevélre is. Érdemes néhány naponta átböngészni a faliújságot is az új állásajánlatokért.

Arról, hogy mire kell figyelni a diákszövetkezet kiválasztásakor és a szerződés megkötésekor, itt olvashattok, a foglalkoztatási formákról pedig itt találjátok a részleteket.

Forrás: Eduline