Hirdetés
Hirdetés

Mivel szerezhettek pluszpontokat a pótfelvételin? Ezekkel számolhattok

3 perc olvasás
Mivel szerezhettek pluszpontokat a pótfelvételin? Ezekkel számolhattok

Hogyan működik a pontozás a pótfelvételin? Itt vannak a többletpontokkal kapcsolatos lehetőségek.

Nyelvvizsga

A B2 középfokú komplex nyelvvizsgáért csakúgy, mint az általános felvételin 28 pont járhat, míg a C1 felsőfokú komplex nyelvvizsgáért egészen 40 pont. Összesen maximum 40 pontot kaphattok ezen a jogcímen, azt azonban hozzá kell tenni, hogy az idei általános felvételin már a résznyelvvizsgáért (csak szóbeli vagy csak írásbeli vizsgáért) is járhatott a teljes értékű pont – ez a döntés az akkori kormányrendelet szerint nem vonatkozik a most induló pótfelvételire, ha ez mégis változna, írni fogunk róla.

Hirdetés

Emelt szintű érettségi

Ha az emelt szintű érettségiztek legalább 45%-osra sikerült, 50 ponttal számolhattok vele a felvételin.

Oklevelek

A felsőoktatási szakképzésben szerzett okleveletekért – ha kapcsolódik a megjelölt képzés területéhez – jeles vizsga esetén akár 32 pontot is kaphattok. Míg az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítés 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítés – szintén kapcsolódó képzési terület esetén – ugyanígy 32 pont járhat.

Versenyek

Ha komoly sport és egyéb versenyeredményeitek vannak, szintén számolhattok többletpontokkal a felvételin. Előbbiért akár 50, utóbbiért (például OKTV esetén) akár 30 pont is járhat.

Esélyegyenlőség

Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermekgondozás jogcímen külön-külön 40 pontot kaphattok, de összességében ezen a jogcímen maximum 100 pontot írhatnak nektek jóvá.

Az eddig említett jogcímekért összességében maximum 100 pontot szerezhettek pluszban a felvételin, ennél többet semmilyen esetben sem kaphattok.

Diploma?

Ha már diplomásként felvételiztek, akkor az egyetemek, főiskolák akár az okleveletek alapján is rangsorolhat titeket. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani a felvételi tájékoztató szerint, ennek azonban pontosan külön az intézményeknél kell, hogy utánajárjatok.

Hirdetés

A 2020-as pótfelvételi jelentkezés a napokban elindul, idén pedig jóval több állami ösztöndíjas képzések közül válogathattok majd, mint eddig.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Ez is érdekelhet még:
A fény polarizációja

Ha a fény polarizálható, akkor a fény transzverzális hullám. Ha az analizátor 0°ill. 180°-os szöget zár be a polarizátorral, akkor...

5 jótanács a pótfelvételihez

A pótfelvételi eljárás rövidsége miatt nem csupán a határidők szűkebbek, de néhány teendő is máshogy alakul, mint az általános eljárásban....

Close