Hirdetés

Mindenkinek más okozott nehézséget, de nem érhette nagy meglepetés a diákokat az emelt kémiaérettségin

3 perc olvasás
Mindenkinek más okozott nehézséget, de nem érhette nagy meglepetés a diákokat az emelt kémiaérettségin

Mutatjuk, mennyire érezték nehéznek a diákok a feladatsort. A mai kémia érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

Hirdetés

Május 16-án kémiából középszinten 251 (közülük 4 fő angol, 1 fő szlovák nyelven), emelt szinten pedig 3640 vizsgázó (közülük 10 fő angol nyelven) érettségizett.

Itt van minden eddigi érettségi nem hivatalos és hivatalos megoldása
  • Magyar nyelv és irodalom nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Matematika nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Történelem nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Angol nyelv nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Német nyelv hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Digitális kultúra hivatalos megoldások (középszint)
  • Biológia hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)

A középszintű írásbeli vizsgára 150 percet kaptak a diákok, amin a feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiára vonatkozó kérdéseket tartalmaz. Emelt szinten pedig 240 perc alatt kellett megoldaniuk az érettségizőknek a feladatokat, amelyek típusai lehettek: feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés, reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok, esettanulmány típusú problémafeladat és számítási feladatok. Az elérhető maximális pontszám közép- és emelt szinten is egyaránt 100 pont.

„A számolás teljesíthető, az elméleti rész viszont kifejezetten nehéz volt”

– mondta a kémiából emelt szinten érettségiző Fanni. Bár a feladatok nem okoztak meglepetést a számára – a számolásnál szerinte nem is volt változás az eddigi évek feladataihoz képest -, az elméleti részt a vártnál nehezebbnek találta.

Ennek oka, hogy nagyon tárgyilagos feladatokat kaptak, amelyekben „konkrétan rákérdeztek mindenre”. Bár Fanninak rosszabbul sikerült a vizsga, mint ahogyan azt remélte, bízik benne, hogy a nehézségek ellenére is ötöst fog kapni.

Hirdetés

Konrád, aki szintén emelt kémiát írt, Fannival ellentétben az elméleti részt találta a könnyebbnek. Neki a számolós rész okozott nagyobb nehézséget, amelyekre ugyan felkészült, de elmondása szerint azok nagyon kevertek voltak. Egy feladaton belül több típusú számolást kellett végezni, ami meglepő volt.

Egy kicsivel pozitívabban beszámolót kaptunk Esztertől, aki szerint:

„az eddigi vizsgák közül ez volt a legkiegyensúlyozottabb”

– és hozzátette, a biológiánál sokkal jobbnak érezte. Az érettségiző diák úgy érezte, hogy tényleg emelt szintű feladatokat kaptak, és minden anyagba belekérdeztek. Nagyrészt azonban olyan volt, mint az előző években.

Eszter kiemelte az elektrokémiás feladatot, ami szerinte a legnehezebb volt. Bár a végeredményt nem sikerült kiszámolnia, de részpontokat valószínűleg így is szerzett vele. Emellett a táblázatos feladat sem volt a legkönnyebb, ez ugyanis picit más volt, mint az előző években, „de az sem volt megugorhatatlan”.

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!