Hirdetés

Minden rendben, intézkedés nem kell: az államtitkár válaszolt a CKP levelére

3 perc olvasás
Minden rendben, intézkedés nem kell: az államtitkár válaszolt a CKP levelére

A Civil Közoktatási Platform még augusztusban levélben fordult Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős államtitkárhoz, a tanévkezdés járványügyi kérdéseire keresve választ. A válasz a napokban megérkezett, a levélből kiderül, nincs szükség védelmi intézkedésekre, a védelmet az oltás garantálja. A CKP azonban más véleményen van.

Hirdetés

Kásler Miklós, az Emmi minisztere még augusztusban küldött levelet az iskolák igazgatóinak, amelyben a járványügyi védekezés szabályait részletezte. A miniszter írásában azt kérte, időnként legyen alapos fertőtlenítés, a maszk viselését ugyanakkor nem tette kötelezővé, ahogy nem lesz a bejáratnál hőmérsékletmérés és kötelező 1,5 méteres távolságtartás sem.

A betegség tüneteit mutató gyerekeket be sem szabad vinni az iskolába, vagy ha ott jelentkeznek a tünetek, el kell különíteni.

Hasonlóan fogalmaz a Civil Közoktatási Platformnak írt levelében Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár is. Válaszában azt írja, a CKP aggodalmai alaptalanok, ugyanis az online oktatás bevált, különösebb lemaradás sem történt (a bukások száma nem nőtt és az érettségik eredményei sem romlottak), a tanárok felkészültek és az eszközök is rendelkezésre állnak. A válaszlevélben tesztelésről és előre kidolgozott protokollról nem esett szó, ilyet feltehetőleg nem terveznek ilyeneket. Egyéb intézkedéssel viszont készülnek, a pedagógiai szakszolgálatoknál támogató szolgáltatás fog elindulni, a járvány mentális következményeinek kezelésére.

A Civil Közoktatási Platform az államtitkár legtöbb állításával nem ért egyet, és válaszlevelében cáfolja a leírtakat. A CKP többek között azt sérelmezi, hogy a szülőktől sok esetben megtagadták az iskolában történt fertőzésekről való felvilágosítást. Ezen felül a tanárok digitális oktatásra való felkészítése közel sem volt tökéletes, és a minisztérium által biztosított eszközök sem jutottak el minden arra rászorulóhoz. A kisgyerekek, az SNI-sek és a hátrányos helyzetűek körében pedig számottevő lemaradást említenek, melyet az online oktatás számlájára írnak.

Hirdetés

“Ha Maruzsa Zoltán őszintén nem így gondolja, az azt mutatja, hogy az oktatásirányításnak fogalma sincs a magyar oktatási rendszer jelenvalóságáról, megrázóan súlyos problémáiról, nem jutnak el hozzájuk a valós jelentések.”

–  fogalmaznak közleményükben. A szervezet válaszlevelet is írt Maruzsa Zoltán részére, melyben kifejtették, hogy az államtitkár levelében felvázolt pozitív helyzetkép nem felel meg a valóságnak, az oltások önmagában nem elegendőek az oktatás biztonságos működéséhez és hogy a tudásbeli lemaradás kiküszöbölésére lehetőséget kell biztosítani.

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!