Hirdetés

Minden, amit érdemes tudni a mai spanyolérettségitől

3 perc olvasás
Minden, amit érdemes tudni a mai spanyolérettségitől

Mennyi idő, hány pont, milyen segédeszközöket használhattok? Minden fontos infó a spanyol érettségiről egy helyen. A mai spanyol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Budapesti Cervantes Intézetnek.

Hirdetés

Tegnap zajlott a francia érettségi, és igazából egy kaptafára mennek az idegennyelv érettségik, de azért összeszedtük nektek, hogy mit érdemes tudnotok a mai spanyolról.

Négy részből áll, középszinten 180 percig, emelten pedig 240-ig írják a diákok

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is.

A nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

Hirdetés

A hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, egy rövidebb és egy hosszabb szöveget kell alkotni, emelten is ez a feladat, de nagyobb terjedelemben.

A korábbi évek idegen nyelvi feladatsorait innen érhetitek el.

Hány pontot tudok összeszedni?

Az írásbelin összesen 117-et, ebből

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A szóbelin pedig szintén 33-at, így áll össze a maximum 150 pont. Emelt szinten minden részért 30 pont jár.

Hirdetés

Milyen segédeszközöket használhattok?

Csak az írásbeli vizsga IV. részénél (íráskészség) lehet nyomtatott szótárt használni, ha angolból, németből, olaszból, franciából vagy más élő idegennyelvből érettségiztek.

Az Oktatási Hivatal már januárban közzétette az érettségi vizsgák követelményeit és mintatételeit, innen megnézhetitek, hogy milyen lesz az emelt szintű nyelvi érettségik szóbelije.

Mikor ér nyelvvizsgát a nyelvi érettségi?

Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!