Hirdetés

Minden, amit a pénteki spanyolérettségiről tudni kell

4 perc olvasás
Minden, amit a pénteki spanyolérettségiről tudni kell

Május 24-én, pontban 8-kor kezdődik a spanyol írásbeli érettségi, aminek kapcsán mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat. A mai spanyol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Cervantes Intézetnek

Hirdetés

A szabályok ugyan nem különböznek a franciától, amit tegnap írtak az érettségziők, de azért összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a mai vizsga kapcsán tudni kell.

Míg a középszintű spanyol írásbelin 180 percet, addig emelt szinten 240 percet kaptok a vizsga megírására. Az előbbivel 117, az utóbbival pedig maximum 120 pontot szerezhettek.

Milyen részekből áll az írásbeli érettségi?

Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség.

Hirdetés

Olvasott szöveg értése

Ebben a részben például lehet: feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Ezeknél a feladatoknál arra lesznek kíváncsiak, hogy mennyire tudjátok megérteni a mindennapokban előforduló, különböző fajtájú szövegeket.

Nyelvhelyesség

A feladatokkal azt mérik fel, megvan-e az adott szintnek megfelelő szókincsetek, mennyire ismeritek a nyelvtant, a szavak és kifejezések pontos jelentését, illetve a kommunikációs használatát. Fel kell tudnotok ismerni a gyakran használt szerkezeteket, formákat.

Előfordulhat, hogy ennél a résznél hiányos mondatokat vagy szövegeket kell kiegészítenetek úgy, hogy négy válaszlehetőséget kaptok mellé. Lehet kiemelt mondatrészek helyének azonosítása is, megadott szavak (vagy ragozott-képzett változatuk) beillesztése a szövegbe, illetve a szöveg átalakítása megadott szempontok alapján.

Hallott szöveg értése

Ebben a vizsgarészben meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni annak a gondolatmenetét és megérteni belőle a konkrétumokat, valamint az információkat. A feladatok hanganyagai lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiából származó hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

A feladatsor mindkét szinten 2-3 szövegből és ugyanennyi feladatból fog állni. A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-10 perc. A szabályoknak megfelelően, a szövegeket minden esetben kétszer hallgathatjátok meg.

Hirdetés

Íráskészség

Ennél a résznél két feladatot kell megoldanotok középszinten, egy rövidebb és egy hosszabb szöveget kell alkotni, emelten is ez a feladat, de nagyobb terjedelemben. Ezzel arra kíváncsiak, hogy képesek vagytok-e az adott szinten idegen nyelven írásban kifejezni magatokat, illetve írásbeli feladatokat végrehajtani különböző kommunikációs célok megvalósítása érdekében.

Hogyan áll össze a pontozás?

Középszintű vizsgánál

  • az olvasott szöveg értése 60 perces és maximum 33 pontos,
  • a nyelvhelyesség 30 perces és 18 pontos,
  • a hallott szöveg értése szintén 30 perces és 33 pontot ér,
  • az íráskészség pedig 60 percből áll és 33 pontos.

A szóbelin pedig szintén 33 pontot kaphattok, így áll össze a maximum 150 pont. Emelt szinten minden részért 30 pont jár.

Emelt szintű vizsgánál az első részre 70, a másodikra 50, a harmadikra 30, és a negyedik részre 90 perc jut. Mindegyikre pedig maximum 30-30 pontot lehet kapni.

Lehet-e segédeszközöket használni?

Lehet, de csak az írásbeli vizsga IV. részénél (íráskészség), ahol a nyomtatott szótár használata engedélyezett.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!