Hirdetés

Minden, amit a csütörtöki franciaérettségiről tudni kell

6 perc olvasás
Minden, amit a csütörtöki franciaérettségiről tudni kell

Csütörtökön reggel 8-kor kezdődik az emelt-és a középszintű franciaérettségi. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat. A francia érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Budapesti Francia Intézetnek.

Hirdetés
Idén is sokan érettségiznek franciából, hiszen ez is egy olyan idegen nyelv, ami később, a munkaerőpiacon is előnyt jelent.

Hány pontos a franciaérettségi?

A középszintű francia érettségin az írásbelire összesen 180 perce lesz a diákoknak, amivel összesen 117 pontot szerezhetnek. Azoknak, akik emelt szinten érettségiznek franciából, 240 percük lesz a feladatlapra, amelyre 120 pontot kaphatnak.

A franciaérettségi is négy részes

Hirdetés

Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája, így a franciáé is – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből épül fel: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség. Azonban azt jó tudni, hogy az egyes részekre jutó idő és pontszám közép- és emelt szinten különbözik:

A középszintű franciaérettségin:

  • az olvasott szöveg értése 60 perces és maximum 33 pontos,
  • a nyelvhelyesség 30 perces és 18 pontos,
  • a hallott szöveg értése szintén 30 perces és 33 pontot ér,
  • az íráskészség pedig 60 percből áll és 33 pontos.

Emelt szintű vizsgánál az első részre 70, a másodikra 50, a harmadikra 30, míg a negyedik részre 90 perc jut. Mindegyik részre pedig maximum 30-30 pontot kaphatnak az érettségizők.

Olvasott szövegértés

Hirdetés

Az olvasott szöveg franciából lehet például egy utasítás, tájékoztató szöveg, illetve levél, újságcikk. Ezekhez pedig többek között az alábbi feladattípusok tartozhatnak:

  • feleletválasztás
  • igaz/hamis állítások
  • képek és címek, illetve címek és szövegrészek párosítása

Fontos, hogy franciából középszinten meg kell érteni a szöveg lényegét, a benne lévő kulcsinformációkat. Emelt szinten persze már részletesebben kell értelmezni például a szöveg szerzőjének a véleményét, és sokkal jobban kell figyelni a részletekre is.

Nyelvhelyesség

Ennél a résznél azt nézik, mennyire vannak tisztában a diákok az adott szintnek megfelelő szókinccsel, nyelvtannal és kifejezésekkel.

Hirdetés

Franciából a nyelvhelyességi résznél előfordulhat, hogy például hiányos mondatokat vagy szövegeket kell kiegészítenie az érettségizőknek úgy, hogy négy válaszlehetőséget kapnak mellé. Lehet kiemelt mondatrészek helyének azonosítása is, megadott szavak (vagy ragozott-képzett változatuk) beillesztése a szövegbe, illetve a szöveg átalakítása megadott szempontok alapján. A feladatsor középszinten 3-4 feladatból, emelt szinten pedig 4-5 feladatból áll.

Hallott szöveg értése

A hallott szövegértés azt vizsgálja, hogy az érettségizők mennyire értik meg az anyanyelvi beszédet. A hallgatott szövegek lehetnek többek között közérdekű bejelentések, rögzített telefonos szövegek, utasítások, médiaközlemények, beszélgetések, interjúk, beszámolók vagy akár ismeretterjesztő írások is. Mindegyiket a diákok kétszer hallgathatják meg.

A feladatok lehetnek például feleletválasztósak, igaz/hamis állításosak, de az is előfordulhat, hogy egy nyomtatványt kell kitölteni vagy hiányos mondatokat kell kiegészíteni.

Íráskészség

Hirdetés

Ez a vizsgarész két feladatból áll: az elsőben egy interakciós és tranzakciós, rövidebb szöveget, a második feladatban pedig egy hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget kell írniuk az érettségizőknek. Emelt szinten pedig a diákoknak arra is figyelniük kell, hogy a középszinthez képest általánosabb nézőpontból közelítsék meg a témákat.

Milyen segédeszközöket lehet használni?

A francia írásbeli érettségin közép- és emelt szinten egyaránt nyomtatott szótár használható, de csak és kizárólag az írásbeli vizsga IV. részéhez, vagyis az íráskészséghez. A szótárakat a diákok maguknak biztosítják. Ez lehet egy- vagy kétnyelvű is.

Mi a helyzet a szóbelivel?

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat idén június 5-12. között, a középszintűeket pedig június 17. és július 3. között tartják.

Hirdetés

Mindkét szinten franciából is tételeket kell majd húzni, de ezek kidolgozására nem lesz külön idő megadva. Középszinten a tételeket az iskola, emelt szinten az Oktatási Hivatal határozta meg.

A szóbeli első részében a vizsgáztató tanárral kell majd beszélgetnie a diáknak egy adott témában. Ezt követi majd az önálló kifejtés (szintén egy húzott témáról), a kapott képek alapján, végül pedig egy szituációs, szerepjátékos feladat a kapott témakörben, szintén az egyik vizsgáztató pedagógussal.

A szóbeli vizsga középszinten 15, emelt szinten 20 perces. A szóbeli 33 pontos, míg emelt szinten legfeljebb 30 pontos.

Érdemes franciául tanulni

Laure du Teilhet de Lamothe francia oktatási együttműködési attasé elmondta, hogy Franciaország az egyik legnagyobb befektető Magyarországon, a francia vállalatokhoz pedig rendszeresen keresnek franciául beszélő munkaerőt.

Hirdetés

De általánosságban is igaz, hogy aki az angol mellett beszél franciául is, nagyobb eséllyel indul az országos vagy akár a nemzetközi munkaerőpiacon, ugyanis az üzleti életben a francia a harmadik leginkább használatos nyelv.

–  tette hozzá az oktatási attasé, majd megjegyezte, hogy nem utolsósorban francia a nemzetközi kapcsolatok nyelve is: hivatalos és munkanyelve az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, az UNESCO-nak, a NATO-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a Nemzetközi Vöröskeresztnek és több nemzetközi bírósági intézménynek, de franciául beszélnek az európai uniós intézmények három székhelyén is: Strasbourgban, Brüsszelben és Luxembourgban.

Laure du Teilhet de Lamothe szerint a franciatanulás a motivációtól, a rendszerességtől és a célnyelvben való elmélyülés szintjétől is függ. Ahhoz, hogy valaki kezdő szintről (A1) egy középfokú szintre (B2) eljusson franciából, körülbelül 500-600 órára van szüksége.

Ha valaki pedig erre a szintre a középiskola végéig eljut, akkor franciából érettségizhet is.

A harmadik hét részletes menetrendjével ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!