Hirdetés

Minden, amit a 2023-as érettségiről már most tudunk: időpontok, szabályok

3 perc olvasás
Minden, amit a 2023-as érettségiről már most tudunk: időpontok, szabályok

Összeszedtünk mindent, amit már most tudnunk a 2023-as érettségiről és a felvételiről: időpontok, szabályok és nyilvánosságra hozott anyagok.

Hirdetés

Mikor lesznek a tavaszi érettségik?

A tervek szerint a tavaszi érettségi írásbelijei május 5-től (aznap nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgák lesznek) 26-ig tartanak. A magyar nyelv és irodalom írásbeli – azaz az első kötelező tárgy – május 8-án 9 órakor lesz. Az emelt szintű szóbeliket 2023. június 7–14. között, az középszintű szóbeli vizsgákat pedig 2023. június 19–30. tartják majd.

Azt tehát már most tudjuk, hogy a 2020-ban elkezdett hagyományt továbbviszi a 2022/23-as tanév is: az első héten nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődnek a vizsgák.

Itt a teljes menetrend.

Hol vannak a nyilvánosságra hozott anyagok?

Hirdetés

Folyamatosan tölti fel az Oktatási Hivatal a 2023-as érettségivel kapcsolatos szabályokat és anyagokat. Azt, hogy mi a vizsgakövetelmény, itt nézhetitek meg az egyes tárgyakból, a jelentkezéssel kapcsolatos szabályokat itt nézhetitek meg (nem kell izgulni jelentkezni majd csak februárban kell), az érettségi vizsgán alkalmazható “mentesítések” szabályait pedig itt nézhetitek meg.

Miből kell emelt szintű érettségit tenni?

Nemrég megjelent az új felvételi rendszert részletező rendelet, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint az új pontszámítási szabályok a képzésüket 2024 szeptemberében kezdőkre vonatkoznak majd, de úgy fogalmaznak, hogy a “jelentkezőknek előnyösebb változásoknál nincs szükség a két év felkészülési időre”.

Vagyis már a 2023-as általános felvételin is lehetőség van arra, hogy az intézmények úgy döntsenek: egyes szakoknál például csak középszintű érettségit kérnek, vagy csökkentik az eddigi központilag meghatározott minimumponthatárokat.

Így lehetséges, hogy lesznek olyan intézmények, ahol már jövőre sem lesznek minimumponthatárok vagy nem kell emelt szintű érettségi. Ettől függetlenül már egy ideje nyilvánosságra hozta a hivatal a 2023-as felvételi érettségilistáját, ezt itt nézhetitek meg.

Hirdetés

Az új felvételi szabályokat és a legfontosabb változásokat itt nézhetitek meg:

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!