Hirdetés

„Mindegy, hány ChatGPT születik, informatikusokból sosem lesz túl sok”

3 perc olvasás
"Mindegy, hány ChatGPT születik, informatikusokból sosem lesz túl sok"

Több ezer diák mérettette meg magát ma is a középszintű írásbeli informatika vagy digitális kultúra érettségin. Az informatika fontosságáról Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja beszélt az Eduline-nak. A mai informatika érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

Hirdetés

„Mindegy, hány ChatGPT születik még a jövőben, informatikusokból sosem lesz túl sok”– véli Charaf Hassan, a BME VIK dékánja. A kar vezetőjével a középszintű informatikaérettségi apropóján beszéltünk az informatikatanulás és az informatikusok fontosságáról, akikből – elmondása szerint – a világ folyamatos digitalizációja és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák miatt sosem lesz túl sok. Még akkor sem, ha ezek a szakok egyre népszerűbbek a felsőoktatásba készülő diákok körében.

Pedig az informatikaoktatás alapvetően nem annyira hangsúlyos a középiskolások tantervében, hiszen a gimnazisták órarendjébe  jelenleg heti három ilyen tanóra van betervezve. Aki ennél többet szeretne – mert magasabb szinten is megismerné a tantárgyat vagy már a tizedik osztály végén tudja, hogy ezen a területen tanulna tovább – az fakultációra kell jelentkezzen. Itt már felbukkan a programozás, bár – teszi hozzá a dékán – közel sem olyan szinten, mint később az egyetemen. Ez azonban így van rendjén, hiszen „élesen elkülönül az a tudás, amit a középiskolának és az egyetemnek kell biztosítania”, Charaf Hassan szerint pedig a BME-n különösen odafigyelnek arra, hogy az első félévben mindenkit „felzárkóztassanak” a komolyabb tudás elsajátításához szükséges szintre.

A felsőoktatási intézménynek elsősorban olyan diákokkal kell számolnia és számítania, akik magántanár nélkül, „standard tudással” érkeznek. Éppen ezért a BME informatikai képzéseire bekerülő gólyák az első félévben olyan kurzusokon vesznek részt, melyeknek célja az olyan diákok felzárkóztatása is, akik esetleg hiányosabb ismeretekkel rendelkeznek.

„Egyeseknek ez esetleg könnyen megszerezhető kredit, de ennyi azért belefér. Másoknak viszont nagyon fontos, hogy akkor se szenvedjenek hátrányt, ha bekerültek az egyetemre, de egy kicsit hiányosabb a tudásuk” – jegyzi meg a dékán.

Hirdetés

A dékánt arról is kérdeztük, végül milyen arányban helyezkednek el ezen a pályán a náluk végző informatikus hallgatók. Erre a kérdésünkre azt válaszolta, könnyebb, ha azt mondja, kik azok, akik végül nem ezt a pályát választják, ezeknek a frissdiplomásoknak a száma ugyanis közel áll a nullához.

Az idei középszintű informatika érettségi feladatlapjait itt láthatjátok:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!