Pontosan milyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai a mesterszakokon? Minden kérdésre válaszolunk.

A mesterszakos pontszámítási szabályokat – például hogy figyelembe veszik-e a záróvizsga minősítését, az írásbeli vagy a szóbeli felvételi eredményét – a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ám néhány szabály minden egyetemen és főiskolán egységes. Az MA- és MSc-szakra jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a minimumponthatár 2019-ben is 50, vagyis akik ennél kevesebb pontot szereznek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges helyet nem szerezhetnek.

A fogyatékossággal élő, a hátrányos helyzetű vagy a gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon lévő, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezők minimum 1, maximum 10 többletpontot kapnak.

Ha még nincs meg a diplomátok, legkésőbb 2019. július 10-ig kell beküldenetek az oklevél másolatát. Ha a fenti időpontig az okleveleteket nem állítják ki, akkor a felsőoktatási intézmény által kiállított oklevél-igazolás formanyomtatványt kell benyújtani, miszerint teljesítettétek a záróvizsgáitokat és rendelkeztek az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagyis az oklevél kiállítása folyamatban van

Itt találjátok a legfontosabb információt a felvételi feltételeiről. Ebben a dokumentumban megtaláljátok a különböző mesterszakok bemeneti követelményeit – ezt érdemes átnézni, mielőtt lezárjátok a jelentkezést az e-felvételi rendszerében.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Forrás: Eduline