Szeptemberben kezditek az egyetemet, főiskolát, de nem tudjátok, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhattok? Cikksorozatunkban ezeket vesszük sorra. Második rész: Klebelsberg Képzési Ösztöndíj.

Erre a támogatásra akkor pályázhattok, ha tanári vagy gyógypedagógus szakon tanultok tovább, és vállaljátok, hogy a szak elvégzése után majd pedagógusként helyezkedtek el. Az ösztöndíj összege az első félévben 125 000 Ft, 250 000 Ft vagy 375 000 Ft/félév/fő lehet. Az első befejezett szemeszter után pedig mindig az utolsó aktív félévben elért kreditindex alapján határozzák meg az összeget.

Hogyan kell pályázni?

Habár a 2019/2020. tanévi pályázatok benyújtására és ösztöndíj igénylésére 2019. szeptemberében lesz lehetőségetek, jó ha tudjátok, mi kell hozzá. A pályázat benyújtásához az alábbi dokumentumok másolatát kell elektronikusan csatolni:

  • elsőévesek esetében a felvételi eredményt igazoló határozat intézmény által hitelesített példányát vagy az Oktatási Hivatal besorolási döntését, ami elérhető lesz az e-felvételiben. Ha nem most kezditek az egyetemet, az utolsó aktív félévi kreditindexigazolás intézmény által hitelesített példányát.
  • Illetve a beiratkozás alapján kiállított hallgatói jogviszony igazolás (adott félévre érvényes) példányát, valamint a személyiteket és lakcímkártyátokat, adóigazolványotokat és a TAJ kártyátokat.

Mi alapján kaphatjátok meg?

Az értékelésbe számít, hogy mekkora az adott hiányszak pedagógusigénye (ez 50 pontot ér), hogy milyen a felvételi vagy tanulmányi eredményetek, azaz a felvételi pontszámotok vagy a kreditindexetek (ez 30 pontot ér) illetve az, hogy az általatok választott megyében – ahol szeretnétek dolgozni, ha elvégzitek a képzést – mekkora a hiány (20 pontot ér).

Forrás: Eduline