Hogyan néz ki a biológiaérettségi közép- és emelt szinten? Milyenek a pontszámítási szabályok, és mennyi időtök lesz egy-egy feladatsorra?

Középszint

A biológiaérettségin középszinten összesen 150 pontot érhettek el (100 pontot az írásbelin, 50 pontot pedig a szóbelin). Az írásbeli vizsgára 120 percetek lesz, egy 6-12 feladatból álló feladatsort (összesen 80 részfeladattal) kell kitöltenetek.

hirdetés

A szóbeli vizsga már jóval komplexebb, az 50 pont a következőképpen oszlik el feladatonként: 20 pontot kaphattok a projektmunkátokra vagy a gyakorlati feladatotokra, 25 pont járhat egy téma kifejtésére (vagyis a kihúzott tétel feleletére), és 5 pontot szerezhettek mindkét feladat felépítésére és a nyelvi kifejezőkészségre. A szóbeli vizsgára egyébként 15 percetek lesz.

Emelt szint

Ha emelt szintű biológiaérettségire jelentkeztetek, már egészen más pontozás és szabályok érvényesek rátok. A feladatlapok kitöltésére, vagyis az írásbeli vizsgára összesen 240 percetek lesz, két típusú feladatsort kell megoldanotok. Egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, amelyre 80 pontot kaphattok, és egy irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladatot, erre 20 pontot kaphattok maximum.

A szóbeli vizsgarészre 20 percetek lesz, 5 perccel több, mint középszinten, ugyanakkor szintén 50 pontot szerezhettek. Egy A) és egy B) feladatot kell megoldanotok, kifejtenetek. Az emelt szintű biológiaérettségi hivatalos szóbeli témaköreit itt nézhetitek meg.

Az osztályozás

A következő táblázatokban megnézhetitek, hogy az összesített eredmények milyen érdemjegyeknek felelnek meg az érettségin.

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Forrás: Eduline