Hirdetés

Mikor lesznek az idei alkalmassági vizsgák?

2 perc olvasás
Mikor lesznek az idei alkalmassági vizsgák?

Egyes szakokon a felsőoktatási intézmények szervezhetnek alkalmassági vizsgát, amelyet ha kihagytok, nem kerülhettek be az adott képzésre. De mikor lesznek ezek a vizsgák? Mutatjuk, ezt hol nézhetitek meg.

Hirdetés

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, arról a Felvin, az intézményi meghirdetések oldalain találhattok részleteket. Azt, hogy melyik egyetemen mikor tartják a vizsgákat, illetve mennyit kell fizetnetek ezekért, ebben a táblázatban nézhetitek meg.

A vizsgáról értesítést, úgynevezett vizsgabehívót is fogtok kapni az intézménytől. Ha viszont az előbbiekben említett táblázatban jelzett időpont előtt egy héttel még nem érkezett hozzátok ilyen levél, érdemes az adott egyetemnél, főiskolánál érdeklődnötök ezzel kapcsolatban – hívja fel a figyelmet a Felvi.

Hány pontot ér az alkalmassági vizsga?

A sikeres alkalmassági vizsgáért nem kaptok többletpontot a felvételin. Aki viszont az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg” minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma nulla, tehát nem kerülhet be a kiválasztott szakra.

Az is nagyon fontos, hogy az azonos típusú alkalmassági vizsgát csak egyszer kell letenni, azt minden intézményben, ahol az alkalmassági vizsga előírt követelmény, elfogadják. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy ha például több tanító képzést is megjelöltetek, akkor csak egy alkalmassági vizsgára kell elmennetek. Abban az esetben viszont, ha csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve tanító szak is szerepel a jelentkezési listátokban, két alkalmassági vizsga vár rátok.

Hirdetés

A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!