Hirdetés

Mikor lehet póttételt húzni a szóbelin, és lehet-e még ez után is maxpontos a felelet?

2 perc olvasás
Mikor lehet póttételt húzni a szóbelin, és lehet-e még ez után is maxpontos a felelet?

Ma véget érnek az emelt szintű szóbeli érettségik, hamarosan a középszinten vizsgázók is kihúzzák a tételeket. De mikor lehet vagy kell póttételt húzni a vizsgán? Itt a válasz.

Hirdetés

Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1-9. között voltak, a középszintűek június 13-24. között lesznek.

Ha a szóbelin a kihúzott tétel anyagából semmit (de tényleg egy szót sem) tudtok elmondani, azaz nem éritek el a szóbelire kapható maximális pontszám 12%-át, az elnök egy alkalommal póttételt húzathat veletek – írja az OH.

Ilyenkor a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell számolni úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani. Tehát, ha póttételt húztok, biztosan nem kaphattok maxpontot. Ha nem éritek el a minimum 12 százalékot, de nem akartok póttételt húzni, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

Nagyon fontos, hogy ha a szóbeli vizsgán 12 százalék feletti eredményt értek el, az még nem jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból nem buktok meg, ugyanis az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszáma alapján kell elérni a ketteshez szükséges 25 százalékos eredményt.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!