Hirdetés

Mikor kell szóban is érettségizni matekból?

2 perc olvasás
Mikor kell szóban is érettségizni matekból?

Úgy érzitek, nem sikerült jól az írásbeli érettségi matekból és nem biztos, hogy meglesz a kettes? Ebben az esetbe szóbeliznetek kell. Mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Míg az emelt szintű matematika érettségin kötelező a szóbeli vizsga is, középszinten csak azoknak a diákoknak kell szóban is felelni, akik legalább 12 százalékot elértétek a középszintű írásbeli érettségin, de a ketteshez szükséges 25 százalékot sajnos nem.

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott vizsgakövetelmények szerint a középszintű szóbeli matematika érettségi vizsgán a tételeknek tartalmazniuk kell három egyszerű, az elméleti anyag elsajátítását számon kérő kérdést (definíció, illetve tétel kimondását, vagy ezek közvetlen alkalmazását megkívánó egyszerű feladatot), valamint 3 feladatot.

A tételt a vizsgázóknak önállóan kell kifejteniük, a vizsgáztató csak akkor kérdez, ha a felelő elakad vagy rosszul fejti ki a tételt.

Hány pontot lehet szerezni?

A 15 perces szóbeli matematika érettségin maximum 50 pontot lehet szerezni. Az elméleti kérdések kifejtésére 15 pontot, a három feladatra 30 pontot, a feladatok logikus előadására és a matematikai kommunikációs képességre pedig 5 pontot.

Hirdetés

„Azt, hogy a harmadik szempont szerinti 5 pontból mennyit kap a vizsgázó, annak a mérlegelésével kell eldönteni, hogy a vizsgázó milyen mértékben tudta önállóan megválaszolni a kérdéseket, illetve megoldani a feladatokat; ha segítő kérdésekre volt szüksége, azokat megértette-e, és a feleletében fel tudta-e használni” – írják.

A vizsgán segédeszközként függvénytáblázat és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép,valamint  körző, vonalzó és szögmérő használható. Ezeket a vizsgázóknak maguknak kell biztosítani.

A szóbeli vizsgát is tett vizsgázó végső értékelése az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes pontszáma alapján történik.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!