Hirdetés

Miből áll össze a jelentkezők összpontszáma?

3 perc olvasás

A pontszámítás alapján a dokumentummal megfelelően igazolt és feldolgozott eredmények, valamint a közhiteles nyilvántartásokból kapott információk képezik. A 2022. július 7-ig leadott kérelmek és benyújtott dokumentumok feldolgozása folyamatosan zajlik, egészen a július 21-i ponthatár-megállapítás előtti napokig.

Elsőként fontos megjegyezni, hogy a felvételi összpontszámok a feldolgozottság függvényében alakulnak – az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában lehet ellenőrizni, hogy hol tart a dokumentumok elbírálása. Így ha egy újonnan feldolgozott bizonyítvány, igazolás hatással van a jelentkezői összpontszámra, a változás csak a dokumentum feldolgozását követő napon jelenik meg a pontszámban.

A jelentkezők az E-felvételi Jelentkezések és pontszámok menüpontjában nézhetik meg az egyes jelentkezési helyeiken számított felvételi összpontszámukat és annak részleteit.

Alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot 400+100 pontos pontszámítási rendszerben számítják.

A pontszámítás alapját

  • a tanulmányi pontok (maximum 200 pont),
  • az érettségi pontok (maximum 200 pont),
  • kizárólag szakképzettség és szakképesítés során tett szakmai vizsga eredménye alapján számított pont (maximum 400 pont),
  • gyakorlati vizsga (400 pont),
  • valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik.
Hirdetés

Alapképzésre, illetve osztatlan képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki eléri a 280 pontos jogszabályi minimumpontszámot, és persze eléri az adott képzésen az intézmények által megadott kapacitásszám és a jelentkezők számának függvényében megállapítandó felvételi ponthatárt.

Még több részlet a pontszámításról »

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolásáról az egyetemek, főiskolák meghirdetett képzésenként saját hatáskörben döntenek, a jelentkezők által elért felvételi eredmények alapján.

A jelentkező teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben kell értékelni.

A felvételi követelményeket és a rangsorolás módját a felsőoktatási intézmény a saját szabályzatában határozza meg azzal a megkötéssel, hogy csak az a jelentkező vehető fel, akinek a pontszáma a meghatározott pontszám (100 pont) 50 százalékát eléri.

A mesterszakos pontszámításról a Tájékoztatóban »

Természetesen bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha 2022. július 7-ig a megfelelő dokumentummásolatokkal igazolja – érdemes tehát mindenkinek még egyszer áttekinteni a jelentkezési helyeket, hogy minden olyan dokumentumot feltöltött-e az E-felvételiben, amely alapján pontokat számolhatnak neki.

Hirdetés

A ponthatárok határozzák meg, hogy ki melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egyetlen helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a várhatóan július 21-én megállapított ponthatárt.

Még több cikk a pontszámításról »

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!