Hirdetés

Mi történik, ha nem sikerül 45 százalékot szerezni az emelt szintű érettségin?

3 perc olvasás
Mi történik, ha nem sikerül 45 százalékot szerezni az emelt szintű érettségin?

Bár az elmúlt egy évben számos változtatáson esett át a felsőoktatási felvételi, egyvalami biztosan nem változott, mégpedig az, hogy az emelt érettségi továbbra is extra pontokat ér – feltéve persze, ha eléritek az ehhez szükséges 45 százalékot.

Hirdetés

Bár központilag nem, számos szakon a jövőben is elvárás lesz legalább egy emelt szintű érettségi vizsga a sikeres bekerüléshez. De még ha nem is kötelező, akkor is érdemes lesz rajta elgondolkodnotok, hiszen akár a bejutásotokat is bebiztosíthatjátok vele, de még a mostani felvételi időszakban is sokan vannak, akiknek az általuk választott egy vagy két tárgyból is emelt szintű érettségi kell a sikeres felvételihez.

A vizsgáért azonban csak akkor jár többletpont, ha legalább 45 százalékot elértek, de ez is csak akkor, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják, nem pedig a tanulmányi eredményeitek szerint.

Mi történik, ha nincs meg a 45 százalék?Van esélyem a bekerülésre?

Ahhoz, hogy emelt szintű vizsgátok sikeres legyen, el kell érnetek az elégségeshez szükséges 25%-ot. Ennek az összes vizsgarész eredményét összeadva kell meglennie, azonban h egy vizsgarész során nem éritek el a 12 százalékot, függetlenül a többi vizsgarész eredményétől, elégtelen osztályzatot kaptok az érettségire.

Hirdetés

A további százalékok és érdemjegyek a következőek:

a) 60-100% elérése esetén jeles (5),

b) 47-59% elérése esetén jó (4),

c) 33-46% elérése esetén közepes (3),

d) 25-32% elérése esetén elégséges (2),

e) 0-24% elérése esetén elégtelen (1).

Ezek alapján, ha kettest vagy hármast kaptok az emelt szintű érettségi vizsgátokra (kivéve, ha a hármasotok már meghaladja a 45%-ot), akkor többletpont sajnos nem jár nektek, de az érettségitek sikeres.

Ha viszont a választott szakra történő bekerüléshez mindenképp szükséges a magasabb szintű vizsga, sajnos nincs más választásotok, a következő vizsgaidőszakban (vagy amikor szeretnétek) újra kell érettségiznetek, hiszen emelt szintű érettségi nélkül sajnos nincs esélyetek. Az pedig még jobb, ha a hármasnál jóval erősebb eredményre törekedtek, hiszen ha egy szakra magasak a ponthatárok, a minimum teljesítése nem lesz elég a bekerüléshez.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!