Hirdetés
Hirdetés

Mi történik, ha nem mentek el az érettségi vizsgára? Itt a válasz

Milyen következményei vannak, ha nem jelentek meg az írásbeli vagy a szóbeli érettségin?

Ha a számotokra fel nem róható okból nem tudtok (végig) jelen lenni az írásbeli vagy a szóbeli vizsgán – elkéstek, nem jelentek meg, vagy a válaszadás befejezése előtt elmentek – pótló vizsgát, ha pedig a saját hibátokból, illetve jó ok nélkül fordul ez elő, javítóvizsgát tehettek.

Az első esetben – tehát ha fel nem róható okból hiányoztatok a teljes vizsgáról vagy a vizsga egy részéről –  a vizsga megszakításáig adott válaszaitokat a kérésetekre beszámítják. Az igazgató engedélyével már az adott vizsganapon, illetve vizsgaidőszakban új vizsgát tehettek. Ha az írásbeliről hiányoztok, – mivel írásbeli pótnap nincs – szóbelivel kell kiváltanotok a vizsga kimaradt részét. Tehát az adott tárgyból kétszer fogtok szóbelizni – kivétel ez alól a középszintű matematika érettségi, amely esetében csak egy szóbeli vizsgát kell tennetek. Ha még ugyanabban a vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehettek, de az adott tárgyból nem tartanak szóbelit, másik tárgyat választhattok.

Az érettségi bizonyítványotok ugyanolyan értékű lesz, kivéve, ha az informatika vagy a testnevelés gyakorlati vizsgát váltjátok ki szóbelivel. Ebben az esetben ugyanis a felsőoktatási felvételi során a vizsgatárgy százalékos eredményéből nem számítható érettségi pont.

A pótló vizsgával ellentétben javítóvizsgát leghamarabb a következő vizsgaidőszakban lehet tenni. A vizsga szintjét a jelentkezéskor mind pótló-, mind javítóvizsga esetében megváltoztathatjátok.

Az őszi érettségi vizsgák október 11-én kezdődnek: az összes dátumot itt nézhetitek meg. Azt, hogy mikor számít sikeresnek a vizsga, itt nézhetitek meg, az őszi érettségiről szóló összes cikkünket pedig itt találjátok.  

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!